DIN PRIMA SURSĂ: INTERVIU CU ION MACOVEI, CONSILIER MUNICIPAL

0
713
  1. Sunteți administrator la CNG Garage. Ce v-a făcut să vă reprofilați în domeniul politicii?

Dacă vă referiţi la compania CNG Garage,  mi-am ajutat un bun prieten să o dezvolte. La moment m-am reprofilat în domeniul politic. Cauza este una. Am revenit în Republica Moldova din Europa cu gândul la schimbări. Se întâmpla în perioada în care la putere erau comuniștii. Schimbări însă nu au fost. Din această cauză am hotărât să mă implic și eu, să pun umărul la schimbările, ce urmau să apară.

  1. Care sunt problemele principale ale oraşului? Ce proiecte intenționați să propuneți la vot, în timpul apropiat, care au menirea să le soluţioneze?

În orașul nostru sunt foarte multe probleme. În primul rând – drumurile şi trotuarele de calitate foarte proastă, gunoiștile, care sunt peste tot și numărul insuficient de tomberoane. Trăind în Europa și văzând cum se păstrează curățenia acolo știu că lucrurile pot fi schimbate. Recent am fost în Germania; acolo sunt zeci de autospeciale care colectează gunoiul stradal. Alte probleme acute sunt: transportul public și situația râului Bâc.

  1. Intenționați să propuneți la vot unele proiecte, care vor viza și domeniul transportului?

Îmi propun să elaborăm un proiect de reorganizare a Direcției Generale Transport Public şi Căi de Comunicaţie, în cadrul căreea ar fi util să se formeze un departament care să se ocupe doar de parcările din Chișinău. Acest departament ar urma pe terenurile ce aparţin municipiului Chişinău, să fie construite, amenajate, securizate parcări cu plată, ca atunci când locuitorii capitalei vor lăsa mașina, să achite o taxă simbolică și să știe că autovehiculul lor este în siguranță. Despre implimentarea acestui proiect am discutat cu persoana responsabilă din cadrul Direcţiei Generale Transport Public, dar persoana respectivă a fost recent impusă să demisioneze din funcție. Vom continua să ducem acest proiect la finalitate.

Un alt proiect vizează ambutaiajele infernale din Chişinău, cu care se confruntă toţi locuitorii municipiului Chişinău. Un  exemplu elocvent este tronsonul de lângă Tutun CTC,  soluţia ar fi să prelungim strada Alecsandri intersectând str. Albișoara și până la str. Calea Moșilor, peste calea ferată, s-ar elibera traseul de pe str. Vadul lui Vodă. Acest lucru va soluţiona ambuteiajul care se formează din cauza că dimineața toate autoturismele vin din direcţia străzii Calea Orheiului și ajung la sensul giratoriu. Dacă facem aceste schimbări, autovehiculele, care urmează să ajungă în sectorul centru nu vor parcurge un traseu atât de lung, dar vor vira la dreapta pe str. Vasile Alecsandri. Prin urmare mașinile nu vor ajunge la intersecția cu pricina și astfel soluționăm problema ambuteiajelor de dimineață, mai ales pentru cei care vin de la Vadul lui Vodă.

  1. Care este cea mai mare realizare a Dumneavoastă, cu care vă mândriți în mod deosebit?

Familia, un loc de trai, pe care-l am la moment. Dacă vorbim de realizările personale, eu sunt și inventator. Am inventat câteva lucruri, care nu există în lume. Mă refer la un utilaj de diagnosticare a unor piese de la automobil. Am inventat utilajul unic acum cinci ani, acum lucrez la patentarea lui, pentru ca ulterior să-l pot produce şi vinde în serie.

Altă invenție proprie este un utilaj care va permite fiecărei familii, care locuieşte în  casă la sol, să reclicleze automat gunoiul direct în tomberon. Va fi un utilaj special – Plastico, pe care-l vom introduce direct în tomberon, care va transforma plasticul în rumeguș.

Altă idee ține de reciclarea frunzelor din oraș. Lucrez la utilajul dat și procesul de ardere a frunzelor va decurge în felul următor: frunzele vor fi aruncate în utilaj, ele vor trece prin raze speciale, care le vor face rumeguș. Dintr-un cub de frunze va rămâne doar un pumn.

  1. Din biografia Dumneavoastră cunoaștem doar că sunteți căsătorit. Care au fost oamenii frumoși, care v-au înconjurat în copilărie? Unde v-ați făcut studiile, unde ați activat până acum, aveți frați, surori, copii?

Am doi copii – băiat de 19 ani, şi fată – de 12. Am frate, soră. Sora, de mulți ani trăiește în Italia, fratele – în Germania.

Părinții mei sunt cei care mi-au dat viață, m-au crescut şi educat. Din păcate, mama nu mai este în viață.

Studiile medii le-am făcut în raionul Leova, satul Tigheci, după care am urmat școala în domeniul construcțiilor la Cantemir.

  1. Ce neajunsuri are bugetul pentru anul 2020? Vor fi periclitate unele domenii de activitate ori, dimpotrivă, finanțarea în noul an este una promițătoare?

Sunt multe neajunsuri în buget. Avem un liceu la Poșta Veche, care nu are sală sportivă pentru copii. Anul trecut au fost alocaţi bani pentru construcția sălii, dar din cauza campaniei electorale banii au fost redirecţionaţi de la liceu spre alte obiecte, pe bază politică, directorilor mai loiali, care au făcut campanie electorală.

În bugetul 2020 nu sunt suficienți bani pentru reparaţii în spitale. De exemplu Spitalul Nr. 1, are de reparat două blocuri unde se primesc naşteri şi se efectuează operaţii ginecologice, pentru care s-au solicitat 15 milioane de lei. Li s-au alocat doar 6,6 milioane lei. Azi am fost în vizită la ei. Este foarte curat după reparaţiile efectuate în anii precedenţi.

Referitor la situaţia cu râul Bâc: o companie, care anul trecut a câștigat un tender de 36 de milioane pentru curățarea râului Bâc, din Bugetul 2020 nu s-a planificat nimic. Cu banii care le-au fost transferați anul trecut – 3 milioane și 300 de mii, au reparat doar niște poduri și au introdus sub apă câteva țevi. Asta e tot ce-au făcut. Anul acesta situaţia cu râul Bâc va rămîne la fel – un pericol ecologic. Dacă veți intra pe pagina de Facebook – Un Oraș Curat, care este administrată de mine, acolo veți afla mai multe despre problemele ecologice din oraş, inclusiv şi despre Râul Bâc cu poze, video şi lucrurile care se petrec acolo, sunt un adevărat dezastru. De aceea, în 2020 trebuia să se planifice o sumă de bani pentru curățarea lui. Vom încerca la rectificarea Bugetului din luna iunie să insistăm pentru alocarea  companiei date pentru curățarea râului Bâc, așa cum prevede proiectul aprobat – cu maluri betonate, apă care se scurge în praguri, rățuște, lebede, cu bănci și fără arbuşti crescuţi haotic.

  1. Care sfaturi ale părinților și bunicilor, astăzi, vă servesc drept motto în viață?

„Nu fura, nu pune mâina, dacă vrei să ai – muncește”. Asta și am făcut, am muncit peste hotare, mi-am făcut capitalul (am fost plecat mulți ani în Germania)  și așa fac și până în ziua de azi – muncesc pentru a avea. Un alt sfat a fost să nu fac promisiuni în zadar, să le îndeplinesc.

În final aş vrea să asigur locuitorii municipiului Chişinău că noi, consilierii Platformei DA vom munci pentru a rezolva problemele oraşului şi a locuitorilor acestuia, pentru că ţinem la oraşul nostru,  unde locuim împreună cu familiile noastre.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here