Primăria Chișinău va elabora un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă

0
721

Primăria Chișinău va elabora un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă – document de planificare strategică în dezvoltarea infrastructurii rutiere și pietonale, transportului public și privat, organizarea parcărilor și crearea infrastructurii pentru bicicliști.

Documentul va fi dezvoltat în parteneriat cu Proiectul UNDP Moldova – GEF „Oraşe verzi durabile”, fiind o premieră pentru Administrația publică locală Chișinău.

Inițiativa a fost lansată marți, 29 ianuarie a.c., în cadrul unui eveniment cu participarea autorităților Primăriei Capitalei, a experților naționali și internaționali, reprezentanți ai PNUD Moldova, ai IMP „Chișinăuproiect” și Companiei germane A+S „Transproiect”.

Prezent la eveniment, primarul general interimar, Ruslan Codreanu, a ținut remarce că lipsa unei reţele dezvoltate de transport public, precum şi a soluţiilor alternative de mobilitate, determină oamenii să utilizeze tot mai mult automobilele personale pentru deplasarea în oraș. Drept consecință, ne confruntăm cu ambuteiaje, îndeosebi în zona istorică.

Edilul-șef a salutat ideea inițierii Planului de Mobilitate Urbană, în condițiile când documentul va contribui la gestionarea eficientă a banilor publici, pentru îmbunătățirea sistemului de transport din oraș, astfel încât cetățenii să aibă posibilitatea de a alege între: servicii publice sau private de transport, iar deplasarea prin capitală să fie sigură și confortabilă.

Prezentă la eveniment, Inga Podoroghin, specialistă în Programe de Mediu şi Energie (PNUD), a precizat că orașele Batumi (Georgia) și Minsk (Belarus) au elaborat deja, cu succes, planuri de mobilitate urbană, iar Kievul a început un asemenea proiect.

Astfel că și la noi, cu susținerea a 2 experți internaționali în domeniul planificării urbane și mobilitate urbană, contractați de PNUD, funcționarii din cadrul Primăriei Chișinău vor fi ghidați pentru a realiza o asemenea politică și în capitală.

La elaborarea Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, PNUD Moldova va oferi expertiză Primăriei Chișinău pentru dezvoltarea echilibrată a transportului urban, prin promovarea modelelor sustenabile de mobilitate, care vor genera beneficii economice și de mediu.

Acţiunea va fi una participativă, iar chişinăuienii vor fi invitați la discuţii publice pe subiecte ce țin de dezvoltarea urbană (transportul public /privat, organizarea parcărilor, infrastructura rutieră, pietonală și biciclete, starea spațiilor publice urbane, accesibilitatea și securitatea urbană).

Proiectul „Oraşe verzi durabile pentru Moldova” va avea o durată de cinci ani, cu buget total de 2,72 mil. USD, dintre care 2,64 mil. USD sunt surse financiare acordate de Facilitatea Globală de Mediu (GEF) şi 80.000 USD – de PNUD Moldova.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.