Pe site-ul oficial al Primăriei municipiului Chișinău a fost publicat proiectul de buget provizoriu al Chișinăului pentru anul 2024, care include indicatorii privind datoria publică a municipiului, ce împrumuturi a luat anterior Primăria, când, cui și cât are de rambursat. Banii pentru rambursarea împrumuturilor sunt impozitele și taxele contribuabililor din capitală.

Ce a spus PAS despre împrumuturile lui Ceban?

Consilierii municipali de la PAS au relatat pe rețelele de socializare că, în ultimii patru ani de mandat, primarul de Chișinău, Ion Ceban, a luat împrumuturi în valoare de 1,3 miliarde de lei și are de rambursat peste 3 miliarde de lei. Aceștia menționează că, în pofida sumei impresionante, aceste împrumuturi nu s-au făcut pentru construcții de infrastructură, poduri, drumuri sau Hub-uri economice.

Consilierii au remarcat, de asemenea, că banii au fost luați la dobânzi mari. Șefa fracțiunii PAS din consiliul municipal, Zinaida Popa, a dat exemplul mai multor împrumuturi:

  • În 2020, de la o bancă comercială au fost luate 2 credite în valoare de 260 milioane lei la o rată la zi de 12.5%, care la un moment dat a fost și de 14.5% ;
  • În 2021, au fost luate 406 milioane lei la o rată de 13,5% la zi, care la un moment dat au ajuns și la 15% anual;
  • În 2022, au fost luate alte 77 milioane cu o rată de 14%.

În plus, potrivit PAS, primăria a contractat două împrumuturi internaționale în valoare de aproape 30 de milioane de euro (peste jumătate de miliard de lei) la o rată a dobânzii de 8,61%.

”Unde sunt acești bani? Ce s-a făcut cu ei? Nimeni nu știe și din păcate nici nu vede în oraș”, a scris Popa.

Ea a precizat că doar pentru anul 2024, deservirea costurilor pentru împrumuturile lui Ceban din mandatul anterior ne costă aproape jumătate de miliard, adică 465 milioane de lei.

Ce rezultă din proiectul de buget al Chișinăului pentru anul 2024?

Potrivit proiectului bugetului municipal Chișinău pentru anul 2024, în acest an vor trebui rambursate 167 de milioane de lei din împrumuturile externe și 298 de milioane de lei din împrumuturile interne, adică aceleași 465 de milioane de lei.

Serviciul datoriei municipalității este prevăzut la 160 de milioane de lei.

În plus, primăria urmează să prevadă aproape 140 de milioane de lei sub formă de fonduri de garantare pentru împrumuturile suburbiei municipiului.

Alte 4,6 milioane de lei sunt prevăzute pentru rambursarea împrumuturilor recreditate.

În anexa la proiectul de lege sunt enumerate toate împrumuturile pe care le-a luat capitala și care nu au fost încă rambursate. Se specifică suma, numele băncii și scopul împrumutului, precum și termenul pentru care a fost luat împrumutul.

Astfel, în 2020, primăria a luat de la Victoriabank un împrumut de 156,3 milioane de lei pe 4 ani pentru cheltuieli capitale și 130 de milioane de lei pe 7 ani de la maib pentru asamblarea troleibuzelor.

În 2021, Chișinăul a luat credite de la trei bănci – maib, OTP Bank, Moldindconbank – pentru procurarea autobuzelor și proiecte investiționale, în valoare totală de 561 milioane de lei. Împrumuturile sunt pe o perioadă de 7 ani și 4 ani.

În 2022, municipalitatea a luat un singur împrumut intern de la maib pentru educație și infrastructură – 115 milioane de lei pe 7 ani.

În 2023, au fost luate mai multe împrumuturi – 150 de milioane de lei de la maib și 130 de milioane de lei de la MICB pentru infrastructură. Alte 151 de milioane de lei au fost împrumutate timp de un an, nu se știe de unde, pentru a plăti deficitul de lichidități, adică atunci când trebuie să plătești urgent pentru o lucrare și conturile sunt goale pentru că cineva nu te-a plătit.

În plus, Chișinăul a emis obligațiuni municipale în valoare de 65 de milioane de lei în 2023, care au fost folosite pentru modernizarea parcului de troleibuze. Acestea au fost răscumpărate de maib.

În ceea ce privește împrumuturile externe, cele mai multe dintre cele 12 împrumuturi, Chișinăul le-a luat înainte de Ceban. Cele mai recente, semnate în 2023, sunt de 21 de milioane de euro de la BEI pentru programul de dezvoltare a sistemului de alimentare cu apă și canalizare și de 8 milioane de euro de la BERD pentru reabilitarea râului Bâc și protecția împotriva inundațiilor.

Valoarea totală a împrumuturilor externe contractate între 2008 și 2020, care au fost emise în principal de BERD și BEI, este de peste 60 de milioane de euro.

De altfel, în acest an, primăria intenționează să ia 853 de milioane de lei sub formă de împrumuturi interne și externe, precum și prin plasarea de obligațiuni municipale.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.