Foto: Iv Ceban

Primarul General de Chișinău, Ion Ceban a susținut astăzi, 11 mai, o conferință de presă privind ajustarea tarifelor în transportul public. El a menționat că își asumă decizia de majorare a tarifelor, care potrivit lui este una necesară pentru dezvoltarea transportului public din Chișinău și evitarea ducerii la faliment a Parcului Urban de Autobuze și Regiei Transport Electric Chișinău(RTEC).

”Ani la rând tariful la transport public nu a fost ajustat. Astăzi suntem în anul 2022, iar tariful nu a fost ajustat din anul 2009. Timp de un an am adus la Chișinău 240 de unități de transport public, astăzi rar veți vedea pe străzi un autobuz sau troleibuz vechi. Toate unitățile sunt dotate cu aer condiționat, prize, cu acel confort considerat la un standard ridicat internațional. În suburbii la fel am pus pe rute autobuze noi, iar marea majoritate din cele uzate au fost scoase de pe linii. Cele două parcuri au fost reparate substanțial și au fost create condiții pentru muncitori. Am investit în această perioadă peste 700 de milioane de lei pentru infrastructură și procurarea unităților de transport, bani din bugetul public municipal”, a declarat Ceban.

El a spus că Republica Moldova are cel mai mic tarif la transportul public din toate țările, iar pe zi ce trece scumpirile la carburanți și energie electrică se majorează tot mai mult.  ”Trebuie să înțelegem că aceste ajustări la tarife sunt inevitabile. În urma scumpirii carburanților, suma subvențiilor pentru 2022 alocate de primărie pentru sistemul de transport public al orașului va depăși 1 miliard de lei”, a precizat edilul.

Potrivit primarului, prețul calculat pentru o călătorie cu troleibuzul sau autobuzul este de 6 lei. Pe de altă parte, sine costul pentru troleibuz este de 7,40 lei, iar autobuz în raza orașului – 19 lei, iar în raza municipalității de 28 de lei, ceea ce constituie o acoperire enormă pentru municipiu, susține Ceban.

Totodată, Ion Ceban spune că vrea să se pună accent pe procurarea abonamentelor. Astfel, prin procurarea abonamentului, prețul unei călătorii poate fi și mai mic decât este în prezent. De asemenea, mai multe categorii de persoane: pensionarii, persoanele social vulnerabile și copiii de până la 7 ani vor beneficia de călătorii gratuite.

Primarul a asigurat că RTEC a încheiat procedurile de contractare a companiei care va asigura funcționalitatea sistemului GPS în toate troleibuzele, iar Parcul Urban de Autobuze muncește în prezent la acest subiect.

În același timp, edilul a menționat că se lucrează și la panourile informative de la stațiile de așteptare care să ofere în timp real observarea transportului public la stații.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.