De 10 ani, fără Grigore Vieru. Acțiuni de comemorare a poetului au loc azi la mormântul său din Cimitirul Central din Chișinău

0
1125

Astăzi se împlinesc 10 ani de la trecerea în neființă a lui Grigore Vieru. Poetul a murit pe 18 ianuarie 2009, după ce a fost implicat într-un grav accident de mașină.

Vieru se întorcea din sudul Republicii Moldova, unde participase, la Cahul, la un concert omagial consacrat lui Mihai Eminescu, când automobilul în care se afla s-a izbit violent de suportul unui panou publicitar de la marginea șoselei, aproape de Dănceni, raionul Ialoveni.

La mormântul poetului, de la Cimitirul Central de pe strada Armenească din Chișinău au azi loc mai multe acțiuni de comemorare, la care vor participa familia, prietenii, dar și cei care îi iubesc creația.

Unioniștii de la “Unirea – ODIP” vor recita poezii din creația lui Vieru, vor interpreta piese la mormânt.

De asemenea, conducerea și membrii PL, vor organiza un eveniment de comemorare la locul de veci al poetului.

Grigore Vieru ar fi împlinit 84 de ani pe 14 februarie curent.

Poetul a fost decorat post-mortem de presedintele Romaniei, Traian Basescu, cu Ordinul National – Steaua Romaniei. Este titularul diplomei de onoare Andersen – cel mai prestigios premiu din lume in domeniul literaturii pentru copii.

Grigore Vierua fost și un mare activist civic, un simbol al Miscarii de Eliberare Națională din Basarabia. A fost unul dintre fondatorii Frontului Popular, se număra printre organizatorii și conducătorii Marii Adunări Naționale din 27 august 1989. A participat activ la dezbaterile sesiunii a opta a Sovietulului Suprem din RSSM în care s-a votat limba română ca limbă de stat și trecerea la grafia latină.

realitatea.md

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.