În Capitală vor apărea 25 de bănci din beton fabricate la imprimantă

0
724

În aprilie, în Capitală vor apărea 25 de bănci din beton fabricate la imprimantă.

Acestea vor fi amplasate pe aleea de pe bulevardul Mircea cel Bătrân, din sectorul Ciocana. Scaunele sunt, deocamdată, la etapa de producere.

La acest proiect lucrează, de mai bine de două luni, mai mulţi designeri, arhitecţi şi tehnicieni.

Scopul nostru a fost ca scaunul să nu fie unul simplu, ci să fie în primul rând comod, că să aibă în jur cât mai multe flori. Să includă şi coșuri pentru gunoi. Nu este o simplă bancă, ci 3 în 1“, a menţionat Elena Meseaţ, managerul proiectului 3D printer.

Inițiativa face parte din proiectul “Orașe verzi durabile pentru Moldova”, implementat de PNUD. Compania care crează băncile a primit un grant de 7.700 de dolari, iar 3 mii de dolari este contribuţia firmei. Proiectul va fi unul de promovare, aşa că scaunele vor fi oferite gratuit municipalităţii.

Este un proiect inovator, deoarece presupune tehnologie 3D de imprimare. Este o piesă întreagă, nu se poate practic obține într-o formă tradițională și plus este lipsită de posibilitatea de a fi vandalizată“, a declarat Alexandru Rotaru, manager de proiect PNUD.

Pretorul sectorului Ciocana spune că și-a propus să modernizeze zona, iar băncile printate sunt o idee inedită.

Noi am văzut macheta, cum arată. Deci, e ceva frumos, e ceva modern“, a precizat Sinilga Şcolnic, pretorul sectorului Ciocana.

Unii locuitori ai sectorului Ciocana recunosc că nu-și pot imagina cum ar putea arăta băncile 3D, dar salută inițiativa:

Da, ceva neobișnuit, dar în zilele noastre e ceva necesar“.

De ce nu? Pot fi făcute din orice, important să avem scaune. Dacă este 3D și este ceva frumos și vor ține mult timp, atunci e bine“.

În ţară sunt doar zece bănci printate 3D. Nouă sunt în curţi private, iar una a fost dăruită Primăriei comunei Răzeni, din raionul Ialoveni.

allmoldova.com

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.