Instituțiile de învățământ sunt invitate să participe în cadrul proiectului: „Oraș curat cu e-Deșeu reciclat”!

0
906

În această toamnă, AO „Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor” sub patronajul Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului în parteneriat cu Asociația MoldRec, Primăria Municipiului Chișinău şi cu suportul Programului de Granturi Mici al GEF, implementat de UNDP Moldova, dă start unui nou proiect verde şi sustenabil – „Oraș curat cu e-Deșeu reciclat”.

Proiectul are drept obiectiv creșterea nivelului de conștientizare asupra problematicii reciclării deșeurilor, încurajarea adoptării unui comportament responsabil faţă de mediu în rândul tinerilor şi crearea unei rețele de puncte de colectare a deșeurilor electrice şi a bateriilor uzate în instituțiile de învățământ din mun. Chişinău.

Obiectivul principal al acestui proiect este de a colecta cât mai multe e-Deşeuri, şi de a reducere indicii de poluare a mediului prin evitarea depozitării acestor deșeuri extrem de toxice. Respectiv, elevii, învățătorii, părinții și desigur toți cei conștienți și responsabili în relația cu mediul ambiant se angajează să se implice cât mai activ în a colecta o cantitate cât mai mare de e-Deşeuri.

Instituțiile de învățământ care vor participa în calitate de beneficiari ai proiectului, vor primi câte un tomberon pentru colectarea corectă a deșeurilor de echipamente electrice şi electronice, inclusiv şi bateriile portabile uzate. Acestea vor fi monitorizate și vor beneficia de suport informațional și logistic. Pe durata proiectului vor fi elaborate o serie de publicații axate pe analiza situației la zi în domeniu, derularea proiectului, dar și rezultatele înregistrate – asigurându-se astfel transparența implementării proiectului.

Categorii de e-Deșeuri care vor fi colectate în cadrul proiectului sunt:
*Aparate de uz casnic de mici dimensiuni (de ex. fier de călcat, robot de bucătărie, ventilator, etc.);
*Echipament informatic și de telecomunicații (de ex. computer, monitoare, telefoane mobile, imprimante, copiatoare, etc);
*Echipamente de larg consum (de ex. DVD player, TV, videocasetofoane, etc.);
*Jucării, echipamente sportive și de agrement (de ex. console jocuri, etc.);
*Instrumente de supraveghere și control (de ex. cameră de supraveghere, aparate pentru măsurarea curentul electric, etc.);
*Baterii portabile uzate (categoria 1 şi 2): 1a Alcaline, 1b Litiu, 1c Zinc Carbon, 1d Zinc Aer, 1e Oxid de Mercur (HgO), 1f Oxid de Argint (Ag2O), 1g Ansamblu de bateriişi1h altele.

În cadrul proiectului se planifică participarea a 30 de instituții de învățământ și peste 10000 de elevi şi profesorii acestora, care vor avea la dispoziție o serie de materiale informative şi utile pentru promovarea principiilor colectării selective, sfaturi privind reducerea amprentei de carbon ca mecanism de combatere a schimbărilor climatice. Mai mult decât atât, pe perioada derulării proiectului, vor fi organizate sesiuni de lecții demonstrative, expoziții de desene şi eseu, workshop-uri, ateliere practice şi creative dar şi vizite la stațiile de reciclare. Participanții şi beneficiarii proiectului vor învăța să organizeze campanii de informare şi mobilizare în cadrul instituțiilor de învățământ.

Pentru înregistrarea instituției de învățământ în cadrul proiectului „Oraș curat cu e-Deșeu reciclat”, rugăm să completați formularul de participare https://goo.gl/forms/jtUfC8voOnbh0KTw1

Pentru mai multe detalii, puteți contacta organizatorii proiectului la numărul 060509934

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.