Ministerul Culturii a anunțat că va ataca cu recurs decizia Curții de Apel Chișinău în cazul Cafenelei „Guguță” – parte a nucleului istoric al capitalei, care riscă să fie demolată pentru a construi un bloc de oficii cu opt etaje.

Potrivit lui Roman Guneavîi, consilier pentru probleme de patrimoniu, Ministerul a transmis Primăriei Chișinău un demers prin care cere să nu emită certificat de urbanism și autorizația de construcție pentru această construcție, urmând să se adreseze și la Curtea Supremă de Justiție.

Printre alte acțiuni planificate pentru 2024 se numără și câteva inițiative legislative, care vin să fortifice baza legală necesară pentru protejarea patrimoniului construit.

  • Elaborarea unei noi legi a patrimoniului, la care se lucrează deja și care va fi propusă spre consultare publică deja în primăvară.
  • Reformarea Institutul Național de Patrimoniu, cu accent sporit pe protecția patrimoniului. În acest cazi, vor fi prioritare crearea unei hărți cadastrale a patrimoniului, dezvoltarea unui mecanism de certificare a specialiștilor în domeniu, crearea unei baze științifice și tehnice pentru studierea tehnicilor și practicilor de restaurare, precum și furnizarea de servicii de cercetare și verificare istorică și arhitecturală a proiectelor din domeniul patrimoniului.
  • Crearea, în baza Agenției de Inspectare a Monumentelor, a Inspectoratului Național de Patrimoniu, după modelul Poliției Patrimoniului din România sau Italia. Acesta va conlucra cu Inspectoratul Național de Supraveghere Tehnică.
  • Crearea unui Fond al patrimoniului, prin care va fi cofinanțată restaurarea siturilor de patrimoniu. Va fi un instrument important pentru stimularea persoanelor fizice, dar și a mediului de afaceri, ca să înceapă finanțarea restaurării monumentelor.

Din păcate, lacunele legislative au generat și chiar încurajat prea multe ilegalități în raport cu monumentele de patrimoniu. În ultimii doi ani, am reușit să diminuăm considerabil tentativele de desființare și demolare a monumentelor, iar prin aceste reforme legislative și instituționale vrem să devenim și mai activi. Să transmitem un mesaj ferm că nu vom tolera șmecherii în acte pentru a obține terenuri pentru construcții prin demolarea monumentelor”, a spus ministrul Sergiu Prodan.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.