Parlamentul a oferit Bibliotecii “Ion Creangă” exemplare speciale ale Constituției Republicii Moldova

0
34

Constituția pe înțelesul copiilor a devenit accesibilă cititorilor Bibliotecii Naționale pentru Copii ”Ion Creangă”.

Parlamentul a oferit gratuit 100 de exemplare, cu ocazia Zilei Constituției, care este marcată astăzi.

Publicația specială, elaborată de Secretariatul Parlamentului, este adresată preșcolarilor, elevilor din clasele primare și gimnaziale. Este scrisă într-o manieră simplă, păstrând conținutul esențial al Legii supreme a țării, în text sunt explicate drepturile și îndatoririle oamenilor, sunt descrise funcțiile de bază ale Parlamentului, Guvernului și Președinției, este explicată semnificația autorității judecătorești, economiei și banilor publici, precum și rolul Curții Constituționale. Informația, redată într-o formă accesibilă copiilor, este completată cu ilustrații colorate și infografice, devenind mai atractivă și mai ușor de înțeles.

În ajunul celor 27 de ani de la adoptarea Constituției Republicii Moldova, Oficiile teritoriale de informare ale Parlamentului (OTIP) au organizat mai multe evenimente publice în localitățile din nordul, centrul și sudul țării.

Activități de informare pentru copii au avut loc la bibliotecile publice din localitățile Hancăuți și Brânzeni, raionul Edineț, la biblioteca publică orășenească ”Emil Loteanu” din orașul Ocnița, la biblioteca ”Ion Creangă” din municipiul Orhei și la grădinița ”Romanița” din orașul Leova.

În cadrul evenimentelor, funcționarii Oficiilor teritoriale de informare ale Parlamentului din Edineț, Orhei și Leova au explicat copiilor ce înseamnă Constituția și care sunt drepturile și obligațiile fundamentale ale oamenilor. Fiecare bibliotecă a primit în dar publicația ”Constituția pe înțelesul copiilor”.

OTIP Orhei a organizat o masă rotundă cu genericul ”Dreptul la muncă și protecție socială – drept constituțional al cetățeanului”, la care au participat reprezentanții Direcției de ocupare a forței de muncă Orhei.

În cadrul evenimentului au fost discutate inițiativele legislative, menite să ofere noi posibilități persoanelor care sunt în căutarea unui loc de muncă,  precum și măsurile de susținere a angajatorilor la crearea locurilor de muncă.

Ziua Constituției Republicii Moldova este marcată anual, pe data de 29 iulie. Legea Supremă a fost adoptată la 29 iulie 1994 şi a intrat în vigoare la 27 august 1994.

moldpres.md

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here