Pe teritoriul adiacent Bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” și cimitirului satului Visterniceni (devenit mai târziu sectorul Râşcani al capitalei), au fost inițiate cercetări arheologice, în scopul protejării şi valorificării patrimoniului arheologic.
Lucrările sunt realizate de Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, instituția fiind desemnată câştigătoarea licitației deschise pentru prestarea serviciilor de cercetare arheologică în municipiul Chișinău, pentru mai multe zone.
Edificiul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” se numără printre cele mai vechi biserici din oraș, iar teritoriul dat este unul complex, fiind un sit pluristratigrafic.
În prezent, în incinta sitului menționat sunt efectuate cercetări de suprafață și săpături, conform metodelor specifice, de o echipă de cercetare arheologică, în frunte cu Sergiu Musteață, istoric și arheolog.
Cercetările sunt axate pe mai multe obiective, printre care: identificarea și inventarierea patrimoniului arheologic; realizarea unei baze de date privind evidențierea și monitorizarea; cercetarea celor mai importante situri, promovarea și punerea în valoare a moștenirii arheologice prin intermediul conferințelor, expozițiilor și altor activități publice.
Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here