Conform prognozei hidrologice, emise de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, în perioada zilelor următoare, ca urmare a temperaturilor oscilante, formarea podului de gheață pe suprafața bazinelor acvatice va continua, însă acesta nu este rigid și reprezintă un pericol eminent pentru viață. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, atenționează repetat cetățenii despre riscul prăbușirii sub gheața subțire a bazinelor acvatice.
Avertizările salvatorilor vin în contextul că în ultima perioadă a fost înregistrat un număr mare de pescari, care se află pe bazinele acvatice din țară. În perioada oscilării temperaturii aerului, amatorii de pescuit la copcă își pun viața în pericol, alegând să pescuiască și să se afle pe lacurile și iazurile înghețate, atunci când grosimea podului de gheață nu depășește 8 – 10 cm.
Pentru evitarea cazurilor de prăbușire, specialiștii nu recomandă ca pescarii să facă mai multe găuri, pentru că în astfel de condiții, gheața devine instabilă. Mai mult, aglomerația de persoane pe gheață sau pe podurile de gheață deteriorate trebuie să fie evitată.
Totuși, dacă persoanele aleg să pescuiască la copcă, specialiștii recomandă ca fiecare persoană să fie echipată cu vestă de salvare, să aibă o frânghie cu lungimea de 15-20 metri și o greutate de 400 -500 grame la celălalt capăt.
În cazul prăbușirii sub gheață, salvatorii îndemnă oamenii să-și păstreze calmul, să încerce să iasă din apă culcat pe gheață cu mâinile larg desfăcute și să le pună pe marginea acesteia, iar prin metoda rostogolirii să iasă la mal.
Totodată, pentru evitarea cazurilor tragice, maturii sunt rugați să-și monitorizeze strict minorii și adolescenții. Părinții sau persoanele care au în grijă copii sunt îndemnați să le interzică aflarea acestora în preajma bazinelor acvatice sau pe gheața subțire a lacurilor din țară. Maturii trebuie să le explice și să le amintească copiilor că mersul, jocul sau patinajul pe stratul de gheață a bazinelor acvatice prezintă pericol pentru viață.
În situații de risc oamenii pot apela Serviciul de Urgență 112.
Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.