Vicepreședintele fracțiunii PAS din CMC, Zinaida Popa, a sesizat astăzi Procuratura Generală cu privire la majorarea ilegală a tarifului pentru apă și canalizare cu 74%, votată de consilierii municipali. Potrivit ei, decizia de majorarea a tarifului este una ilegală.
”Proiectul nu are avizul ANRE, iar Apă Canal nu are capacitate să gestioneze și să citească corect datele ca mai apoi să vină la ANRE și să justifice consumul său. Din numărul total de consum avem aproximativ 30% pierderi de apă, ceea ce contravine metodologiei de la ANRE și respectiv ei nu vor să includă asta în tarif”, spune ea.
Totodată, Popa a menționat că, conform legislației, până în anul 2021 trebuiau să fie luate la balanță toate rețele construite, ceea ce nu a avut loc. Respectiv la balanță acum sunt doar circa până la 2000 de km de țevi, restul sunt în aer și cheltuielile nu pot fi justificate.
”Cerem acum și la propunerile la bugetul pentru anul 2023 să fie alocate cel puțin 150 mln lei pentru modernizarea și înlocuirea țevilor. Cerem să fie finalizată cât de curând posibil luarea la balanță a tuturor țevilor existente. Fracțiunea PAS din CMC va depune în continuare toate eforturile necesare ca locuitorii municipiului Chișinău să aibă parte de un tarif legal și corect pentru serviciile de apă și canalizare”, a conchis Zinaida Popa.
Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here