Consilierii PAS din Consiliul Municipal Chișinău sunt convinși că primarul capitalei, Ion Ceban, vrea să închidă grupele cu program prelungit din școli. În acest sens, partidul a anunțat convocarea unei ședințe extraordinare a Consiliului Municipal pe 5 ianuarie, precum și organizarea unui flash mob în fața Primăriei pe 4 ianuarie. Ceban însuși a explicat că primăria a fost nevoită să facă economii deoarece autoritățile centrale au adoptat cu întârziere bugetul național și nu au alocat suficiente fonduri pentru a îndeplini diverse obligații față de cetățeni. Ministerul de Finanțe a negat acuzațiile primarului capitalei.

Ce s-a întâmplat

La 29 decembrie, Comisia pentru Situații Excepționale de la Chișinău a decis să oblige instituțiile municipale să optimizeze cheltuielile din cauza poverii semnificative asupra bugetului municipal. Potrivit deciziei, situația financiară nefavorabilă din Chișinău este cauzată de acțiunile “discriminatorii” și “ilegale” ale guvernului, când autorităților locale le-au fost delegate competențe financiare, dar nu au fost alocate sume de bani pentru aceasta.

Prin urmare, Primăria a decis să oblige șefii direcțiilor de asistență medicală și socială, precum și de protecție a drepturilor copilului, să evalueze serviciul social “Asistență socială personală” pentru a face recomandări privind posibilitatea menținerii acestui serviciu în lipsa finanțării. În mod similar, autoritățile de la Chișinău au obligat Direcția Educație să “regularizeze cheltuielile pentru activitatea grupurilor cu program prelungit și a altor servicii educaționale plătite din bugetul local”.

Roman Guniavîi, expert în urbanism, a publicat pe 3 ianuarie pe Facebook un mesaj din chat-ul școlii pe care o frecventează copilul său. În mesaj se spune că grupa cu program prelungit va fi închisă începând cu 9 ianuarie. Expertul a mai scris că primăria nu ar trebui să se ocupe de populism și de promisiuni electorale, ci să rezolve problema acestor grupe prin orice mijloace, în loc să se justifice cu scrisori de la Ministerul Finanțelor.

Care este reacția partidului de la guvernare

”Ion Ceban vrea să închidă grupele cu program prelungit în clasele primare din Chișinău în cadrul așa-zisei “optimizări”, dar în realitate nu vrea să aloce 60 de milioane de lei și încearcă să lichideze aceste grupe. Ceban nu vrea să achite ajutoare la încălzire pentru familiile social-vulnerabile și persoanele în vârstă și refuză să publice bugetul Chișinăului pentru anul 2024. Din această cauză, orașul riscă să rămână fără investiții în proiecte majore de infrastructură”, a precizat PAS într-o postare pe Facebook.

În acest sens, reprezentanții formațiunii au anunțat convocarea vineri, 5 ianuarie, a unei ședințe extraordinare a Consiliului Municipal Chișinău.

Șefa fracțiunii PAS din Chișinău, Zinaida Popa, a adăugat că închiderea grupelor cu program prelungit amenință siguranța a 40.000 de copii și împiedică mamele să meargă la serviciu. “Timp de 4 ani de zile el creditat și a împrumutat acest oraș, iar acum îi vine nota de plată. Dobânzile pentru credite nu poate să nu le achite, pentru că penalitățile cresc. Și, ce face Ion Ceban? Bagă mâna în buzunarul copiilor și îi lipsește de oportunitatea de a învăța”, s-a indignat Popa.

Care este reacția primarului

La rândul său, Ion Ceban a declarat că întârzierea adoptării bugetului Chișinăului pentru anul 2024 se datorează faptului că bugetul național a fost adoptat prea târziu.

“Circulara despre aprobarea Legii bugetului de stat pentru anul 2024 a fost transmisă de către Ministerul Finantelor către Primăria Municipiului Chișinău și în adresa autorităților publice locale, la sfârșitul ultimei zile lucrătoare din 2023. Mai exact, vineri, în data de 29 decembrie 2023 aproape de ora 16 00, înainte de Revelion. În acea circulară erau incluși alți parametri bugetari decât cei care se conțineau în prima circulară a Ministerului Finanțelor din 28 august 2023, în baza cărora a fost elaborat inițial proiectul bugetului municipal Chișinău”, a scris primarul.

În opinia sa, proiectul de buget pentru anul 2024 trebuie actualizat, primarul a mai amintit “că de când se află la guvernare [PAS], aproape că nu au existat dezbateri asupra proiectului de buget, precum și asupra politicii fiscale”.

Menționăm că adoptarea târzie a bugetului național nu a împiedicat majoritatea raioanelor și centrelor raionale sau a municipalităților să adopte propriile bugete locale pentru 2024. Printre acestea se numără Bălți, Cahul, Taraclia, Cimișlia, etc.

Întrebat de BP când va fi publicat proiectul de lege privind bugetul Chișinăului, Ceban nu a răspuns.

Cum a reacționat Ministerul de Finanțe

Între timp, Ministerul Finanțelor a precizat că o astfel de circulară este trimisă în fiecare an, imediat după publicarea Legii bugetului în Monitorul Oficial, pentru a informa despre măsurile pe care trebuie să le ia autoritățile publice locale după publicarea legii.

Ministerul a adăugat că pentru bugetul municipiului Chișinău, parametrii bugetari nu au fost reduși, ci majorate. “Astfel, volumul transferurilor de la bugetul de stat către bugetul municipal Chișinău pentru anul 2024 s-a majorat cu circa 39,5 milioane de lei față de parametrii conținuți în prima circulară din august 2023”, a precizat Ministerul Finanțelor.

Potrivit Legii privind bugetul de stat pentru anul 2024, publicată, Chișinăul va primi în acest an transferuri de la bugetul de stat în sumă de 4,15 miliarde de lei. Această sumă este chiar mai mică decât în 2023, când transferurile au totalizat 4,21 miliarde de lei. Transferurile cu destinație specială pentru cheltuielile educaționale au scăzut și ele – 3,62 miliarde de lei în 2024, în loc de 3,66 miliarde de lei în 2023. Asta în pofida faptului că se planifică majorarea salariilor profesorilor cu 15%.

În bugetul Chișinăului vor fi alocate 29 de milioane de lei pentru asistență socială din bugetul de stat și 292,9 milioane de lei pentru reparația și construcția drumurilor locale.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.