În acest context, Svetlana Bivol, director general Filarmonica Națională ,, Serghei Lunchivici ’’ a declarat în cadrul emisiunii Alo Capitala despre arderea clădirii Filarmonicii Naționale, cum au reușit să treacă peste acest obstacol și despre restaurarea instituției de concert.

Svetlana Bivol susține că, a fost un șoc pentru toți incendiul la Filarmonica Națională , deoarece era o zi obișnuită de serviciu și chiar la început le-a părut o glumă. În urma incendiului, clădirea Filarmonicii a rămas în ruine, estimativ 3.500 de metri pătrați au fost afectați de foc. Îmbucurător este că nu au fost raportate victime, iar cauza izbucnirii incendiului  totuși a fost ,, scrurtcircuit ‘’

Svetlana Bivol povestește că nu s-au așteptat ca focul să se extindă, însă toată clădirea a fost cuprinsă de flăcări, astfel au luptat 10 echipaje de pompieri pentru a stinge flăcările. Cu fiecare minut responsabilii de la insituțiile competente lăsau mai puține speranțe de a salva edificiul.

,, A fost un șoc, credeam că imediat se stinge focul și plecăm înapoi la serviciu. Pompierii erau convinși că va fi un incendiu de mari proporții, totuși clădirea de bază a fost costruită în 1910,  și a trecut peste 7 cutrecumure, fiind într-o stare deplorabilă. ‘’

Managerul Filarmonicii Naționale relatează că, de foarte multe ori a apelat pentru lucrări de reconstrucție și reparație, a scris, a cerut, însă i s-a dat ,, așa printre degete ‘’.

,, Niciodată nu ajugeau bani pentru acoperirea necesităților, în același timp restaurarea pianelor costau foarte mult, dar problema pianelor există în aprope toate instituțiile de concert. Doar, în perioada sovietică era un registru unde se ducea o evidență și toate instituțiile erau asigurate cu instrumente de calitate pentru orchestrele simfonice. ”

E de menționat faptul că, Filarmonica Națională ,, Serghei Lunchivici ’’ a fost fondată în 1940 și  a devenit cea mai impotantă instituție de concert din Republica Moldova.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here