VIOLETA CERBA: “CALEA SPRE SUCCES SE CUCEREŞTE PRIN INIȚIATIVĂ ȘI AUTOCONTROL”

0
1304

Din interviul de azi aflaţi care este calea spre succes şi cum arată acest drum.

Doamna Violeta Cerba are o experinţă profesională impresionantă: director al instituţiilor de educaţie timpurie, şef interimar al DETS, manager al serviciului asistenţă socială din cadrul Direcţiei pentru Protecţia Drepturilor Copiilor din mun. Chişinău, şef SAP în cadrul proiectului internaţional IOM Moldova. Actualmente, dumneaei este membră a „Upgrade Woman”, fondatoarea şi directorul AO „SUNTEM ALĂTURI DE VOI” (ideea acestei asociaţii a apărut după drumul profesional amplu descris mai sus). AO „SUNTEM ALĂTURI DE VOI” este o asociaţie cu scopuri nobile, la realizarea cărora puteţi contribui şi Dumneavoastră. Mai multe despre asociaţie, despre  posibilităţile de a ne implica şi despre succes vă invităm să aflaţi din interviul ce urmează.

ALO, CAPITALA: Din discuţiile, pe care le-am avut cu şefii Asociaţiilor Obşteşti din Chişinău, am înţeles că o Asociaţie Obştească nu este o sursă de venit, dar un instrument prin care putem promova o idee, putem realiza un vis personal, un instrument prin care putem schimba societatea. Cum a apărut ideea înfiinţării AO „Suntem alături de voi” şi ce  şi-a propus să schimbe în Republica Moldova?

VIOLETA CERBA: „Aveți dreptate, Asociațiile obștești reprezintă un “barometru” al comunităţii, îşi exercită rolul social prin:

  • intermedierea relaţiei dintre cetăţeni şi autorităţi;
  • facilitarea integrării sociale a cetăţenilor;
  • furnizarea de bunuri şi servicii publice;
  • reprezentarea intereselor de grup în societate.

AO nu va constitui o sursă de venit, fiindcă este o organizație necomercială. Ideea înființării AO “ SUNTEM ALĂTURI DE VOI” a apărut de ceva timp, realizând o radiografie a situației dificile, incerte în care se află unele categorii sociale de cetățeni pe parcursul activității profesionale în calitate de director a instituțiilor de educație timpurie, în calitate de șef interimar al DETS, în calitate de manager al serviciului asistență socială din cadrul Direcției pentru Protecția Drepturilor Copiilor din mun. Chișinău şi în funcție de şef SAP în cadrul proiect internaţional IOM Moldova.”

ALO, CAPITALA : Grupul ţintă al AO „Suntem alături de voi” sunt categoriile nevoiaşe, în special copiii. Câte persoane aţi reuşit să ajutaţi de la fondarea Asociaţiei şi în ce a constat ajutorul?

VIOLETA CERBA: “Asociația Obștească Centrul pentru copii “SUNTEM ALĂTURI DE VOI” activează în beneficiul public, al membrilor săi și al altor persoane, având ca SCOP îmbunătățirea calității vieții, apărarea și promovarea drepturilor și intereselor persoanelor cu necesități speciale, precum și a familiilor acestora. Totodată, pe lângă multe alte scopuri și metode de realizare a lor, direcţii prioritare sunt:

  • Cultivarea sentimentului demnității personale (respect față de sine , față de alții);
  • Insuflarea încrederii în sine;
  • Implicarea în luarea deciziilor în situații de risc;
  • Oferirea de consultații calificate cadrelor didactice în probleme de educație și cunoaştere a copilului;
  • Promovarea femeii în societate;
  • Apărarea drepturilor copilului, mamei și femeii.

AO “SUNTEM ALĂTURI DE VOI” a fost fondată în octombrie 2020. Ţinând cont de faptul că anumite activități au fost înghețate pe perioada stării de urgență, în parteneriat cu voluntarii, au fost ajutate câteva familii, unde sunt copii cu CES aflați sub protecția Direcției pentru Protecția Drepturilor Copiilor din mun. Chișinău. În parteneriat cu Pretura Sectorului Buiucani am participat la o amplă acțiune de caritate destinată persoanelor nevoiașe, în special a bătrânilor singuratici și a copiilor proveniți din familii social-vulnerabile, cu genericul “Moș Crăciun pentru toți”, cu scopul de a ajuta cât mai multe familii social-vulnerabile din sectorul Buiucani. Un grup de voluntari și antreprenori au sprijinit asociația în scopul nobil de a ajuta personele victime ale TFU cu haine şi alte obiecte de primă necesitate.

VIOLETA CERBA: Nu găsim pe Internet prea multe informaţii despre asociaţie, dar din activităţile vizualizate, vedem că faceţi o muncă foarte nobilă. Unde putem urmări activitatea asociaţiei în spaţiul online? Aveţi o strategie de popularizare a activităţii Dumneavoastră: crearea paginilor web, prezenţa la diverse emisiuni etc.?

VIOLETA CERBA: „AO “SUNTEM ALĂTURI DE VOI” are pagină oficială pe rețele de socializare Facebook , iar în noiembrie 2020, în cadrul unei emisiuni la Tezaurfolc Tv, am vorbit despre scopurile și metodele de realizare propuse, despre faptul că ONG-urile joacă un rol fundamental în identificarea  problemelor ce sunt trecute cu vederea uneori de către autorităţile publice. Prin utilizarea resurselor umane proprii şi a capacităţiilor organizatorice, ele pot monitoriza activitatea autorităților publice, dar le pot și sprijini în realizarea obiectivelor stabilite. Tot în cadrul emisiunii, am abordat şi problema necesităţii deschiderii unui Centru de reabilitare pentru copiii cu CES, care totodată va fi un suport și va oferi un respiro părinților implicați 24/24 în activitatea cu copii.”

ALO, CAPITALA :  Sunteţi şi membru al „Upgrade women”, care recent a lansat şi o revită. La prima vedere, s-ar părea că „Upgrade woman” este o organizaţie, care luptă în exclusivitate pentru egalitatea de gen. Dar vedem o mulţime de activităţi, precum este şi ajutorul şi suportul pentru persoanele în vârstă şi cu dizabilităţi din Şoldăneşti, care ne arată că organizaţia are o activitate mult mai amplă. În jurul căror valori există AO „Suntem alături de voi” şi „Upgrade woman”?

VIOLETA CERBA: Upgrade women reprezintă o comunitate de femei active, inteligente care are ca scop nobil îmbunătățirea calității vieții femeilor în toate aspectele: psiho-emoțional, social, financiar și profesional. Comunitatea a lansat recent a doua revistă, unde găsiţi rubrici interesante, fiind promovate femei din comunitate de diverse profesii și ocupații , dar care au ce spune și împărtăși din experiența lor de viață și profesională. Femeile din Comunitate sunt antrenate în diverse evenimente și acte de caritate, cum ar fi sport pentru caritate. În curând vom avea și o bursă pentru susținerea copiilor talentați din țară, care va veni din sponsorizări și proiecte organizate în comunitate.

În contextul valorilor, menționez că și comunitatea „Upgrade women” , și AO “SUNTEM ALĂTURI DE VOI” au scopuri nobile.

ALO, CAPITALA : „Upgrade Woman” şi AO „Suntem alături de voi” prin parteneriat au reuşit să facă lucruri frumoase. Ce alte parteneriate aveţi?

VIOLETA CERBA : „Fiind fondatoarea AO “SUNTEM ALĂTURI DE VOI” și participând foarte activ și în dezvoltarea comunității, am organizat training-uri de dezvoltare personală (management vs leadearship, femeia și politica în Republica Moldova). Asociația a semnat acorduri de parteneriat cu alte ONG-uri cu scopuri asemănătoare, în cadrul cărora am fost personal în calitate de voluntar, în cadrul proiectului “Liber să decizi”, care a derulat în mai multe localități din țară și în mun. Chişinău, având ca scop acordarea suportului consultativ pentru identificarea traseului profesional al tinerilor și corelarea lor cu cerințele pieței forței de muncă.”

ALO, CAPITALA : Conduceţi o asociaţie non-profit. De obicei, asociaţiile care activează pe dimensiunea ajutorului persoanelor nevoiaşe, utilizează şi donaţiile persoanelor de bună credinţă. Cum pot face o donaţie şi cititorii noştri?

VIOLETA CERBA: „Într-adevăr, suntem o asociație non-profit. Pe pagina noastră oficială de Facebook găsiţi numere de contact, unde primim mesaje cu solicitări de ajutor sau unde ne pot scrie doritori de a face acte de caritate.”

ALO, CAPITALA : Care sfaturi părinteşti vă sunt alături la fiecare pas?

VIOLETA CERBA: Cele mai relevante sfaturi părintești au fost ca niciodată să nu am  frică să explorez ceva nou și să nu mă tem de obstacole. Calea spre success se cucereşte prin inițiativă și autocontrol.”

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here