Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco a anunțat astăzi, 23 noiembrie, că Aeroportul Internațional Chișinău a revenit înapoi în proprietatea statului, decizie luată de Curtea de Apel Chișinău. În același timp, Avia Invest consideră că decizia privind rezilierea contractului de concesiune a Aeroportului Chișinău este ilegală și va fi atacată necondiționat la Curtea Supremă de Justiție, iar rezilierea ilegală a contractului de concesiune costă statul peste 90 de milioane de euro.
Totodată, Litvinenco nu a publicat decizia Curții de Apel Chișinău, chiar dacă a menționat că este definitivă și executorie.
Pe de altă parte, Avia Invest a declarat într-un comunicat că ceea ce s-a întâmplat demonstrează încă o dată că nu există motive reale pentru rezilierea contractului de concesiune și nu au existat niciodată.
”Motivul rezilierii, presupusa neprezentare a unei garanții privind buna execuție a contractului, este absolut absurd și chiar ciudat. Cel puțin prin faptul că în baza actelor judecătorești, contractul de asigurare este valabil și obligatoriu din punct de vedere juridic. Mai mult, a doua asigurare (suplimentară) nu a fost contestată de nimeni niciodată, iar polița de asigurare a fost acceptată de Agenția Proprietăți Publice și este încă acolo.

Cum poate instanța de apel să ia o decizie de reziliere a contractului de concesiune pe faptul presupusei lipsei de asigurări, dacă însuși asigurarea este valabilă în baza unei hotărâri judecătorești?”, precizează Avia Invest.

În același timp, compania a atras atenția publicului și autorităților din Republica Moldova menționând că rezilierea contractului presupune o restituire obligatorie a investițiilor făcute, care în prezent se ridică la peste 90 de milioane de euro, confirmate prin audituri internaționale și prin deciziile APP din 2013 până în 2021. ”Autoritățile moldovenești trebuie să înțeleagă clar și să cunoască consecințele deciziei ilegale a Curții de Apel Chișinău din 23 noiembrie 2022 – restituirea necondiționată a tuturor investițiilor”, susțin reprezentanții Avia Invest.

De asemenea, Avia Invest a declarat că nu și-a dorit niciodată o asemenea desfășurare a evenimentelor și a îndemnat în toate modurile posibile autoritățile să participe la dialog și să conștientizeze consecințele acțiunilor lor.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here