Alexandru Grumeza, co-fondator PACE: Vrem să punem accent pe eradicarea factorilor demotivanți în practicarea sportului, dar și adoptarea legii sponsorizărilor

0
1592

Alexandru Grumeza este campion național la armwrestling, vicecampion național la bodybuilding, activează de 18 ani în sistemul medical și își dorește să poată face mai multe pentru sportul din Republica Moldova.

Astfel, el a decis să se implice în politică, fiind unul dintre co-fondatorii inițiativei de creare a Partidului Acasă Construim Europa (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc. 

Grumeza este responsabil în cadrul formațiunii de „Blocul Sportiv”, având și un plan de acțiuni pentru îmbunătățirea domeniului sportului.

Sunt medic de specialitate, medicina e tot ceea ce fac zi de zi. Totodată, există background-ul ăsta sportiv, care este și el valoros. Și vreau să motivez prin exemplul propriu, dar cred că cunoașteți și alte exemple când sportivii de performanță au foarte multe realizări, sau practicarea sportului la nivel de performanță nu-i încurcă să aibă succes și în alte domenii. Politica pe care o propun a fi implementată de către partid în promovarea sportului și modului activ de viață este bazată pe anumite virtuți. Sunt 10 axiome care vorbesc și ne demonstrează că, practicarea activă a sportului de către populație aduce beneficii atât persoanelor pentru membrii societății, cât și la nivel de economie la diferite aspecte. Practicarea activă a sportului dezvoltă pe lângă o bună sănătate personală și publică, încheagă grupuri și dezvoltă comunități. Este foarte bine dezvoltată și favorabilă către păturile sociale cu risc de excluziune, iar ea este generatoare de noi economii, de locuri de muncă, este o interacțiune foarte strânsă și direct influențează turismul, este o interacțiune directă și cu tehnologiile informaționale. Ne orientăm evident către experiența existentă la moment și ca orientare avem cartea albă a sportului pentru toți, elaborată de către UE. Atunci când nu avem rezultatele scontate în ceea ce facem, deseori se întâmplă nu pentru că nu facem ceva sau facem greșit, dar fiindcă există anumite pericole, anumiți flageli și eradicarea acestora iarăși ar fi o prioritate, fiindcă eliminarea lor îmbunătățește performanțele și rezultatele scontate”, a declarat medicul.

Alexandru Grumeza a spus că, obiectivele pe care și le propune în dezvoltarea domeniului sportului sunt toate bazate pe scoaterea în evidență a problemelor, necesităților, dificultăților, dar și reușitelor din sport și să fie puse în discuție, pentru a genera noi idei și noi căi de dezvoltare.

Există la moment pe lângă tot spectrul de acte legislative, cam 21-22 legi, hotărâri și dispoziții de guvern care reglementează activitatea în domeniul sportului, dar pun accent pe 2 studii, eu le consider foarte importante, foarte bine lucrate și care au venit cu propuneri esențiale pentru modernizarea sportului și culturii fizice. Acestea ar fi Strategia de Dezvoltare a Culturii Fizice și Sportului în R. Moldova (2015-2020) și propunerea de politică publică privind creșterea gradului de participare a populației în sport și activitățile fizice. Reieșind din rezultatele acestor studii au fost propuse și modificări în felul de finanțare a sportului. Cea mai eficientă ar fi finanțarea directă a structurilor și organizațiilor implicate în organizarea evenimentelor și acțiunilor sportive. Ca idee personală propun să folosim același criteriu de meritocrație. Adică, atunci când finanțăm o structură să luăm în considerare și faptele realizate până la momentul contractării. Vrem să punem accent pe eradicarea factorilor demotivanți în practicarea sportului, cum ar fi exploatarea tinerilor sportivi, corupția, dopajul, dar și adoptarea legii sponsorizărilor, să facem ca sponsorizarea să fie atractivă”, a explicat el.

Expertul în medicină și sport a subliniat că o prioritate a PACE este să acorde atenție prevenirii fenomenului de exploatare a tinerilor sportivi și a sportului de performanță, „care, pe lângă faptul că este generator de motivație, leadership și agrement, mărește direct prestigiul național și dezvoltarea infrastructurii sportive, care să garanteze siguranță, activitate, longevitate și sportul devine mult mai atractiv pentru mediu”.

Cine este Alexandru Grumeza: Studii superioare medicale. Cercetător științific din 2007; 18 ani de activitate în sistemul medical, dintre care 13 ani experiență managerială; Președinte al Federației Naționale Sportive de Armwrestling din Republica Moldova; De 5 ani Membrul Comisiei de Specialitate Neurologie a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale; 6 perfecționări și stagiuni internaționale; Brevet: Utilizarea metodei Matas în calitate de instrument de precondiţionare ischemică cerebrală. Co-autor; Câștigătorul Premiului „Omul Anului 2016” în domeniul Medicină și Sănătate. Vipmagazin; Diplomă de recunoștință și apreciere în cadrul proiectului Spitale.md; Diplomă gradul Ia Parlamentului RM, anul 2018; Investigator Coordonator şi EDS examinator al studiilor clinice în domeniul bolilor degenerative şi a patologiilor demielinizante a sistemului nervos; 21 de lucrări ştiinţifice şi metodico-practice; Campion Național Armwrestling 2016 – 2019; Premiant la Campionate Internaționale în perioada 2014 – 2016; Vicecampion național Bodybuilding 1997 – 2000; Candidat la titlul de Antrenor Emerit conferit de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here