La Chișinău există plăci comemorative în cinstea artiștilor care au avut o contribuție puternică la dezvoltarea artei moldovenești și a mediului cultural în ansamblu, deși lucrările lor nu au schimbat în mod direct aspectul orașului. Lucrările lor se îmbină interioare și au devenit parte a colecțiilor muzeilor, iar activitatea lor creativă a contribuit la formarea nevoilor și gusturilor estetice.

Pe casa de pe strada Pușkin 35, în care au trăit multe personalități creative, se află o placă memorială în memoria artistului.

În 1997, fațada de coteleț gri a casei de pe strada Pușkin 35, orientată spre strada Pușkin, a fost decorată cu o placă de granit lustruită cu un profil de marmură albă – un portret al lui Alexei Alexandrovici Vasiliev, artist emerit al Republicii.

Alexei Vasiliev a fost studentul unor artiști importanți precum graficianul, pictorul monumentalist, scenograful, teoreticianul artelor plastice, profesorul V. Favorski; celebrul pictor sovietic, autor de peisaje într-o manieră impresionistă și picturi de gen S. Gherasimov; «сезанист», unul dintre fondatorii legendarelor asociații creative de la începutul secolului al XX- lea; Бубновый валет și Мир искусства; P. Konchalovsky, despre care Mayakovsky a spus că știe să picteze nori curați din noroi.

După ce a absolvit Institutul Superior de Artă și Tehnică din Moscova, Vasiliev a intrat la cursul postuniversitar de istorie a artei în cadrul Galeriei de Stat Tretiakov. În 1935, a creat o galerie de artă în orașul Frunze și a condus-o timp de mai mulți ani. Vasiliev a fost trimis în orașul nostru în anul 1941. Urma să înființeze Uniunea Artiștilor Plastici din Moldova. În acel timp el s-a întâlnit cu artiști chișinăuieni. Următoarea vizită, în 1944, s-a dovedit a fi o emigrare, Vasiliev a rămas la Chișinău pentru totdeauna. După ce a devenit președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova în 1945, a unit neformal oamenii creativi în jurul său.

A. Vasiliev a adus o contribuție considerabilă la restaurarea atelierelor de artă și a Școlii de Artă din Chișinău, iar de la începutul anilor 60 a fost directorul acesteia. A participat la crearea Muzeului de Artă, a cărui primă colecție de dinainte de război s-a pierdut fără urmă.

A. Vasiliev a fost un impresionant pictor peisagist, iar în anii 50-60 a pictat zeci de tablouri impregnate cu dragoste pentru natura moldovenească. Natura pe care a capturat-o a fost
marginea Chișinăului – pe atunci pitorească, neatinsă de peisajele urbane întinse chiar dincolo de strada Sadovaia. De asemenea, a călătorit prin republică, pictând secvențe începând cu primăvara timpurie până la toamna târzie. Mult a studiat cartierele, se urca pe dealuri, privea cu atenție, selecta cele mai tipice peisaje moldovenești, căuta starea de spirit, creând picturi sincere și lirice – Pe pantele Moldovei, Pădurea din Căpriana, Codri, peisaje din vecinătatea Dolnei …

Peisajul său ”Toamna în Moldova” a participat la Expoziția Mondială de la Bruxelles. ”Povestea Moldovei”, o pictură care înfățișează dealurile și viile (1965), a fost achiziționată de Galeria Tretiakov.

A. Vasiliev a participat la lansarea mai multor albume cu reproduceri ale artiștilor republicii. A scris despre opera unor artiști moldoveni celebri – K. Kobizeva, A.Shubina, K. Lodzeisky, a
publicat articole de recenzie despre expozițiile de artă organizate la Chișinău. Lucrările lui Alexei Vasiliev, pe lângă Galeria Tretiakov și Muzeul nostru de Artă, sunt stocate în Philadelphia și în alte orașe americane, în galerii din țările CSI. În casa pe care atârnă acum placa memorială, artistul s-a stabilit în 1960 și a trăit până în 1975, când a murit la vârsta de 68 de ani.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here