Foto: ipn.md

Locuitorii municipiului Chișinău vor plăti mai puțin pentru serviciul de apă și de canalizare.  Noile tarife au fost aprobate în cadrul ședinței publice, care a avut loc astăzi, 10 octombrie, de către Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Astfel, consumatorii casnici vor achita 10,79 lei/m3, cu 0,33 lei/m3 mai mic decât cel în vigoare, iar pentru consumatorii noncasnici – mai mic cu 2,50 lei/m3.

ANRE susține că, ținând cont de principiile corectitudinii economice, tarifele pentru serviciul public de alimentare cu apă și canalizare ar trebui să fie unice pentru toți consumatorii. Totodată, nici legislația nu definește tarife diferențiate. ”Astfel, actualmente s-au creat premise pentru excluderea subvenționării încrucișate și aprobarea unui tarif unic pentru furnizarea serviciului public de alimentare cu apă potabilă. Iar în cazul prestării serviciului public de canalizare, în scopul de a nu admite o povară asupra consumatorilor casnici, Agenția a decis să mențină la etapa actuală tarifele diferențiate între consumatorii casnici și noncasnici”, menționează Agenția.

În context, ANRE a aprobat următoarele tarife pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare de către S.A. „Apă-Canal Chișinău”:

 • pentru serviciul public de alimentare cu apă tehnologică – 8,11 lei/m3.
 • pentru serviciul public de canalizare și de epurare a apelor uzate:
  – pentru consumatorii casnici în mărime de 4,18 lei/m3;
  – pentru consumatorii noncasnici în mărime de 10,16 lei/m3.
 • pentru producerea și transportarea apei în vederea redistribuirii de către S.A. „Apă-Canal Chișinău” la punctele de branșare:
  cu com. Bălțata – 3,33 lei/m3;
  cu com. Bălăbănești – 4,67 lei/m3;
  cu com. Trușeni – 3,28 lei/m3;
  cu sat. Maximovca – 3,70 lei/m3;
  în conducta de transport a apei Chișinău-Strășeni-Călărași – 3,45 lei/m3.

La fel, potrivit ANRE, au fost aprobate tarifele diferențiate pe categorii de consumatori pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă, de canalizare și de epurare a apelor uzate de către Î.M. Direcția de Producție „Apă-Canal” Anenii Noi, după cum urmează:

 • serviciul public de alimentare cu apă potabilă:
  – pentru consumatorii casnici în mărime de 19,08 lei/m3;
  – pentru consumatorii noncasnici în mărime de 37,92 lei/m3.
 • serviciul public de canalizare și de epurare a apelor uzate:
  – pentru consumatorii casnici în mărime de 35,86 lei/m3;
  – pentru consumatorii noncasnici în mărime de 39,35 lei/m3.
Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.