CNESP: Pe perioada stării de urgență în sănătate publică cetățenii sunt obligați să dețină asupra lor un act de identitate

0
20

Pe perioada stării de urgență în sănătate publică, toți cetățenii, cu excepția minorilor, sunt obligați să dețină un act de identitate, o copie sau o fotocopie în format digital a documentului, în timpul aflării în toate spațiile publice închise și deschise, inclusiv în transportul public. Decizia a fost luată de Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică (CNESP).

Potrivit deciziei CNESP, începând cu 15 octombrie 2021, cetățenii vor putea descărca online Certificatul COVID-19, care include: certificatul de vaccinare, certificatul de testare și certificatul de recuperare, de pe pagina: certificate-covid.gov.md. Modelul acestuia a fost aprobat la 8 octombrie, în cadrul Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică și va fi emis prin Sistemul Informațional Automatizat „Registrul de evidență al vaccinării împotriva COVID-19”, în baza datelor prezentate de către instituțiile medico-sanitare.

Certificatul digital COVID-19 facilitează libera circulație la nivel național și internațional, în condiții de siguranță, pe perioada pandemiei COVID-19. Documentul va putea fi descărcat gratuit și va fi disponibil în limbile română și engleză. Acesta reprezintă o dovadă oficială că persoana a fost vaccinată împotriva COVID-19, s-a testat și are un rezultat negativ sau a avut COVID-19 și s-a vindecat.

Totodată, la prezentarea Certificatului COVID, cetățenii vor trebui să demonstreze deținerea unui act de identitate, o copie sau o fotocopie în format digital a acestuia.

De asemenea, Certificatul COVID eliberat pe teritoriul altui stat, în baza modelului țării emitente, trebuie să fie prezentat în limbile română, engleză, franceză, germană, italiană sau rusă. Pentru certificatele emise în alte limbi decât cele menționate, acestea vor fi confirmate prin traducere autorizată în Republica Moldova, în limbile română sau rusă.

moldpres.md 

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here