Consiliul Municipal Chișinău a aprobat astăzi, 17 mai, în ședință Planul local anticorupție al APL Chișinău pentru anii 2022-2025. Scopul general al Planului de acțiuni anticorupție al APL Chișinău este consolidarea instrumentelor de prevenire a riscurilor de corupție.

Documentul include 6 priorități deduse din rezultatul analizei problemelor la nivelul APL Chișinău care sunt coordonate cu prioritățile prevăzute de Planul de acțiuni anticorupție aprobat de Guvern. Acestea se referă la:

  • consolidarea integrității instituționale, prin prisma aplicării corespunzătoare a legislației anticorupție;
  • gestionarea eficientă și transparentă a patrimoniului municipal;
  • sporirea gradului de transparență a procesului de achiziții publice,
  • sporirea calității serviciilor publice prestate cetățenilor;
  • îmbunătățirea comunicării cu cetățenii și sporirea transparenței activității APL;
  • diminuarea factorilor de corupție în procesul de eliberare a actelor permisive.

Totodată, Planul enunțat prevede 100 de acțiuni / măsuri pentru atingerea obiectivelor expuse, cu specificarea exactă a termenelor de realizare, indicatori de progres și rezultate scontate.

Planul local anticorupție reprezintă un instrument de lucru al APL Chișinău, având misiunea de proiectare și asigurare a managementului prevenirii riscurilor și factorilor de corupție și de consolidare a integrității instituționale.

Aprobarea documentului este determinată de necesitatea implementării Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție pentru anii 2017-2020, aprobată prin Hotărârea Parlamentului nr. 56 din 30 martie 2017.

Sursele financiare necesare pentru implementarea acțiunilor prevăzute în Planul local anticorupție vor fi aprobate în Bugetul municipal Chișinău pentru anii 2022-2025.

În context, Primarul General, Ion Ceban, a menționat că anumite activități incluse în Planul anticorupție au fost deja implementate. Acestea se referă la vânzarea terenurilor, care are loc doar în bază de licitație publică. De asemenea, s-a inițiat procedura de luare la evidență a tot ceea ce se referă la patrimoniu. Mai mult, toate achizițiile publice sunt desfășurate prin platforma „achiziții.md”.

Edilul capitalei și-a stabilit drept una din priorități pentru mandatul său ca Primăria Chișinău sau activitatea APL Chișinău să devină cea mai transparentă din republică.

Planul local anticorupție a fost consultat cu specialiști în domeniu, cu societatea civilă și cu toți cetățenii interesați.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.