Direcția generală antifraudă a Serviciului Fiscal de Stat și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță trimiterea în instanța de judecată a unui administrator de companie în construcții din Chișinău, care a prejudiciat statul cu peste 25 milioane lei, în 2017-2022.

Potrivit SFS, bărbatul inculpat este din zona de centru a Moldovei. Acesta a fost investigat de procurori și Serviciul Fiscal de Stat începând din anul 2021, în trei dosare care au fost conexate și investigate într-o singură procedură.

Procurorii PCCOCS i-au incriminat acestuia infracțiunea de evaziune fiscală, insolvabilitate intenționată a unei companii de construcții al cărei director era, începând din 2012, precum și păstrarea pistolului cu permis expirat, la o altă adresă decât cea autorizată (în dulapul de haine, la care avea acces și copilul și soția).

Astfel, procurorii îl acuză pe director că a gestionat fraudulos activitatea întreprinderii. Mai exact, acesta a indicat în declarațiile fiscale privind TVA date denaturate pentru 2017-2020, precum și a redus venitul ce urma să fie impozitat pentru anii 2017-2021. Prin această metodă, directorul a evitat să plătească statului impozite și TVA de peste 18 milioane lei, din suma totală a acțiunii civile de 25 milioane lei, formulate de către Serviciul Fiscal de Stat. De asemenea, acesta a acordat împrumuturi cu caracter vădit fictiv altor companii, în sume de zeci și sute de mii de lei, ceea ce a dus la insolvabilitatea intenționată a propriei companii (ca să nu-și onoreze datoriile față de stat).

La solicitarea procurorilor, au fost aplicate sechestre asupra bunurilor acestuia: teren pentru construcții, apartament și o altă încăpere (bun viitor, ce urma să fie dată-n exploatare) din Chișinău. De asemenea, au fost aplicate sechestre și pe cotele-părți de 10% din aproape 90 de bunuri viitoare dintr-o casă de locuit din Chișinău.

Pentru faptele inculpate, administratorul companiei riscă amendă de până la 350 mii lei sau închisoare până la 5 ani. De asemenea, învinuitul ar putea fi lipsit și de dreptul de exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani. Totodată, procurorii au trimis în judecată și compania gestionată fraudulos de acesta, care acum este pasibilă de amendă de până la 800 mii lei.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.