În capitală au apărut semafoare vorbitoare

0
867

Trei semafoare vorbitoare au apărut în cartierul Telecentru din Capitală.

Acestea îi anunță pe trecători cînd e verde sau roșu și sînt destinate celor cu vederea slabă. Dispozitivele au fost instalate la cererea Asociației Nevăzătorilor, iar pînă la sfîrșitul anului vor mai apărea încă 13 semafoare de acest gen.

Un semafor care vorbește se află pe strada Dokuceaev din Capitala de cîteva săptămîni.  Sunetul este emis de un dispozitiv acustic, astfel încît oamenii sînt anunțați cînd se aprinde culoarea verde și pot să traverseze.

Acest bărbat era nevoit să întrebe de cei din jur dacă poate să treacă drumul, acum, însă, se descurcă singur. Unii locuitori spun, însă, că semafoarele nu sînt eficiente, întrucît se aud foarte rău.

Și singurul semafor care funcționează pe strada Pietrarilor a fost dotat cu un dispozitiv care atenționează pietonii înainte să traverseze.

Aceste două străzi au fost selectate pentru că în apropiere se află un bloc de locuit destinat persoanelor fără vedere.

Potrivit celor de la Asociația Nevăzătorilor, pînă la sfîrșitul anului în tot orașul încă 13 semafoare ar urma să mai fie dotate cu dispozitive acustice. Prea puțin, în condițiile în care în Chișinău există aproape 200 de semafoare.

Valentina Roșca, președintele Asociației Nevăzătorilor din Moldova: „Sînt necesare, de asemenea, pe bulevardul Ștefan Cel Mare, noi am cerut să fie instalate și pe strada Mihai Viteazul și în sectorul Buiucani.”

În Chișinău locuiesc în jur de 9.000 de nevăzători.

noi.md

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.