În Chișinău a fost inaugurat primul centru municipal de vaccinare, pe strada Petru Rareș, 18. Clădirea dispune de rampă de acces pentru persoanele cu dizabilităţi. Persoanele cu dificultăţi de deplasare vor fi vaccinate la primul etaj, unde sunt amenajate două puncte de vaccinare, restul pacienţilor vor fi imunizaţi la etajul al II-a. Centrul dispune de şase puncte de vaccinare, iar capacitatea totală de vaccinare e de peste 1000 de pacienţi pe zi, transmite IPN.

La evenimentul de inaugurare, primarul general al capitalei, Ion Ceban, a menţionat că ideea de a deschide un astfel de centru în afara celor din instituţiile medicale a venit în urma vizitelor din afară, inclusiv cea de la Bucureşti. Primarul a precizat că spaţiul este oferit de ASEM şi că se vor achita doar serviciile comunale. Spaţiul a fost amenajat timp de o săptămână, cu ajutorul partenerilor din mediul privat, care au oferit infrastructura necesară. Pentru ziua de azi sunt programate circa 200 de persoane. În centru municipal, la momentul actual, sunt 2500 de doze de vaccin anti-COVID-19.

Secretarul de stat al MSMPS, Denis Cerneala, a salutat iniţiativa şi crede ca aceasta va duce la creşterea numărului de persoane care vor fi imunizate. „E un exemplu pentru celelalte centre care urmează să se iniţieze, în paralel cu instituţiile medicale, ceea ce ar facilita accesul persoanelor la vaccin. ANSP planifică să lanseze platforma pentru programare în zilele următoare”, a spus secretarul de stat.

În cadrul Centrului se pot vaccina persoanele de peste 60 de ani, cele cu comorbidităţi, medicii care au rămas din prima etapă şi personalul din sistemul de educaţie. Un punct de vaccinare are capacitatea de a vaccina 200 de pacienţi pe zi. Vaccinul se păstrează în congelator. Centrul dispune de o sală de terapie intensivă, aparat de respiraţie mecanică şi trusă anti-şoc, care vor fi utilizate în caz de necesitate.

sursa: IPN

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here