Indemnizația de îngrijire a copilului va fi ACORDATĂ, chiar dacă părinții vor munci cu program deplin. Când intră în vigoare această prevedere

0
437

Părinții care vor decide să muncească cu program deplin vor putea să beneficieze și de indemnizația pentru îngrijire a copilului.

Mai multe modificări legislative efectuate la Legea privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale vor intra în vigoare în data de 1 iulie.

Prin urmare, părinții care au ieșit în concediu pentru îngrijirea copilului, dar au decis ulterior să revină la muncă cu program deplin, vor putea beneficia de salariu și de indemnizația lunară pentru creșterea copilului până la trei ani.

Plata indemnizației se va păstra, dacă beneficiarul:

  • se angajează;
  • își reia activitatea de muncă;
  • se eliberează înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului.

În prezent, dacă persoana care beneficiază de acestă indemnizaţie îşi reia activitatea în condiţiile timpului de muncă integral, înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului sau se angajează la o altă unitate, indemnizaţia stabilită se suspendă.

Aceasta poate fi, însă, stabilită unei alte persoane care se va ocupa de îngrijirea copilului.

Totodată, din anul 2020 dreptul la indemnizația lunară pentru creșterea copilului va fi realizat opțional, conform unuia dintre cele două moduri propuse de autorități, și anume:

  • din data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și până în data împlinirii vârstei de trei ani a acestuia, cu menținerea schemei actuale de acordare și plată a indemnizației de creștere a copilului – în cuantum de 30% din baza de calcul stabilită pentru fiecare an;
  • din data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și până în data împlinirii vârstei de doi ani a acestuia – în cuantum de 60% pentru primul an și în cuantum de de 30 % pentru al doilea an. La alegerea acestei opțiuni, pentru perioada după împlinirea vârstei de doi ani, indemnizația lunară pentru creșterea copilului nu se va acorda.

ziarulnational.md

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here