După o stagnare de scurtă durată a prețului la apartamente, piața imobiliară din Republica Moldova înregistrează o ușoară creștere de prețuri. Declarația a fost făcută de Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, vineri, 17 noiembrie, în cadrul unei analize.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, 65% din toată avuția moldovenilor este în imobile, iar prețul apartamentelor; accesibilitatea locuințelor; accesibilitatea creditelor bancare pentru imobile; dobânda bancară; sunt ceea ce caracterizează în prezent starea de lucruri de pe piața imobiliară.

Prețul

Potrivit expertului, după trei ani de creștere, în trimestrul II, 2023 a fost înregistrată o ușoară diminuare de preț al apartamentelor. Însă, în trimestrul III, 2023, se înregistrează o ușoară creștere a prețurilor, ceea ce înseamnă și o înviorare a pieței. „În mare parte nu este vorba de creșterea prețurilor, dar recuperarea lor. Atât prețul apartamentelor noi, cât și al celor de pe piața secundară, a înregistrat în trimestrul II, 2023, o scădere de preț. Un metru pătrat de imobil nou costa 924 de euro, de imobil vechi – 703 euro. Acum, în trimestrul III, prețul mediu al unui apartament nou este de 954 de euro, iar al unui apartament de pe piața secundară – 722 de euro”, a menționat Veaceslav Ioniță.

În municipiul Chișinău, spune expertul, în trimestrul III, 2023, creșterea anuală este de 2,8%. Cel mai probabil va ajunge la 5% până la sfârșitul anului. După o ușoară stagnare, începem a înregistra prima creștere pe preț pe piața imobiliară.

Accesibilitatea imobilului

Economistul susține că în municipiul Chișinău, salariul este cu 20% mai mare decât la nivel de țară. În 2006, moldovenii trebuiau să muncească 36 de ani pentru ca să cumpăre un apartament de 70 de metri pătrați. Astăzi, chiar dacă prețul apartamentelor a început ușor să crească, pentru un apartament de 70 de metri pătrați sunt necesari de muncit 7,1 ani. „Cel mai scăzut nivel din istoria independenței Republicii Moldova. Aproape comparabil cu cel din Europa, unde sunt necesari circa 7-10 ani de muncă pentru procurarea unui imobil”, a declarat economistul.

Accesibilitatea unui credit bancar ipotecar

Analistul economic afirmă că până în 2016 era practic imposibil să accesezi un credit bancar imobiliar pentru 20 de ani ca să procuri un apartament de 70 de metri pătrați, reparat, unde la prețul de vânzare se mai adăugă 20% pentru lucrările de finalizare, având și o contribuție inițială de 30%. Erau necesare 150-350 de salarii medii ale unei familii, unde ambii parteneri lucrează. Acum, acestea devin din nou accesibile. De la 86% în trimestrul IV, 2022, la 58% în trimestrul III, 2023. „ Aceasta se întâmplă din trei motive: au crescut veniturile populației; apartamentele nu s-au scumpit semnificativ, dacă se raportează la salariu; iar dobânda bancară scade destul de rapid”, a afirmat analistul economic.

Dobânda bancară

Veaceslav Ioniță menționează că în 2021 dobânda bancară era de 6,7% anual pentru credite ipotecare în lei. În 2022, deoarece Banca Națională a Moldovei (BNM) a mers pe calea descurajării creditelor, dobânda bancară anuală a ajuns aproape 13%. Astfel, accesibilitatea creditului pentru locuințe s-a redus de două ori. Acum, în trimestrul III, 2023, dobânda bancară anuală în lei este de 9,1%.

„În 2021, din cauza crizei, BNM a înăsprit politica monetară, iar în luna octombrie, 2022, s-a ajuns la un volum al creditelor luate pentru imobile de doar 100 de milioane de lei comparativ cu 525 milioane în septembrie 2021. Acum, după ce rata dobânzii a început să scadă, după ce în trimestrul II, 2023, am avut chiar o ușoară scădere de prețuri, în condițiile în care salariul crește, creditele devin mai ieftine. Avem o recuperare rapidă. În trimestrul III, 2023, avem 357 de milioane de lei accesate drept credite. În trimestrul IV, 2023, cel mai probabil se va depăși 400 de milioane de lei media lunară”, a menționat Veaceslav Ioniță.

Analistul economic precizează că motive ca prețul la apartamente să crească în continuare sunt. Este vorba de: costurile mari pe care le-au suportat agenți economici pentru materia primă, salarii, întreținere etc, care treptat se vor reflecta în prețul materialelor de construcție; și salariile care sunt în creștere. „Prețurile la apartamente vor crește, pe de o parte, din cauza costurilor care au crescut în ultimii ani, și, pe de altă parte, posibilitatea cetățenilor de procurare și de accesibilitate a creditelor devine tot mai bună”, a conchis analistul economic.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.