O instituție cu statut nou în municipiu

0
130

Liceul Teoretic „Kiril și Metodii” este amplasat într-un edificiu din 4 blocuri, construit în anul 1981, cu capacitatea de proiect de 1150 locuri, care era suplinită integral pe parcursul a mai multor ani.

În ultimii zece ani, în legătură cu schimbările demografice, numărul de elevi s-a redus considerabil.

Astfel, în anul școlar 2016-2017 în instituție și-au făcut studiile 544 de elevi în 24 complete de clasă.

Datorită cadrelor didactice ale liceului cărora le reușește promovarea imaginii pozitive a instituției, în anul școlar 2017-2018 numărul de elevi s-a majorat până la 578 elevi în 24 complete de clasă și a continuat să crească până la 592 de elevi în anul școlar 2018-2019.

Totodată, instituția continua să se confrunte cu problema administrării ineficiente a spațiilor: din trei blocuri, unul rămânea neutilizat.

Starea acestuia este deplorabilă și poate duce la ruinarea completă a clădirii.

Echipa managerială a liceului, cadrele didactice, părinții ai identificat soluții pentru redresarea situației.

Administrația liceului a adresat un demers DGETS vizând reorganizarea instituției în Complex educațional Liceu-grădiniță. Consiliul municipal Chișinău a susținut inițiativa și a aprobat o decizie la subiectul dat.

Începând cu 01.09.2019 în blocul neutilizat vor fi amplasate 4 grupe de grădiniță cu un număr de 100 de copii cu vârsta între 3-7 ani.

Astfel, fiecare nivel de școlaritate va studia în bloc separat.

Optimizarea efectuată va permite menținerea clădirii într-o stare funcțională. Aceasta va soluționa și altă problemă: majorarea locurilor pentru instituționalizarea copiilor de vărsă preșcolară din sectorul Râșcani și pregătirea acestora către școală.

Soluționarea pozitivă a situației date, va asigura principiul continuității în procesul educațional (grupe preșcolare – școala primară – gimnaziu – liceu), ținând cont și de faptul că baza tehnico-materială a Liceului Teoretic „Kiril și Metodii” permite desfășurarea procesului educațional conform standardelor de calitate. Din 35 de săli de clasă, 21 sunt dotate cu calculatoare.

Liceul dispune de două săli și un teren de sport, o sală pentru festivități. Cantina liceului este dotată cu utilaj tehnologic și frigorific necesar.

Biblioteca include și o sală de lectură.

Fiecare treaptă de școlaritate va fi amplasată într-un bloc aparte cu acces în egală măsură a preșcolarilor și a elevilor către spațiile de interes: sala de sport, sala pentru festivități, terenul sportiv, cantina.

Inițiativa Liceului a fost susținută, de asemenea, și de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, care a avizat pozitiv statutul Complexului educațional Liceu-grădiniță „Kiril și Metodii”.

Actualmente în liceu continuă lucrările de reparație pentru asigurarea condițiilor de desfășurare a procesului educațional la nivelul standardelor educaționale.

La data de 30.08.2019 vom reveni cu poze actualizate.

Direcţia generală educaţie, tineret şi sport din mun. Chişinău
Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here