Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin. Femeile, aşteptate să-şi facă un screening ginecologic gratuit

0
694

Zilnic, cel puţin o femeie din Moldova este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar odată la trei zile o victimă decedează din cauza maladiei.

Pentru informarea cetăţenilor despre riscurile acestei boli, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au lansat ”Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin”.

În cadrul acesteia, în toate spitalele vor fi organizate acţiuni de informare, iar femeile vor fi aşteptate să-şi facă un screening ginecologic gratuit.

Este o periuţă modernă cu care se prelevează propriu zis această probă, se periază, se recoltează celulele de pe suprafaţa ţesutului, nu se rade, nu se taie, nu se muşcă. Respectiv nu poate apărea durerea“.

Startul campaniei a fost dat la Măgdăceşti, raionul Criuleni unde zeci de femei au aflat mai multe informaţii despre Testul Papanicolau.

Testul Papanicolau este indicat femeilor cu vârste cuprinse între 25 şi 61 de ani.

În primul rând le informăm despre necesitatea efectuarii testului Papanicolau, le invităm toate femeile de la vârsta de 25 de ani, odată la trei ani ca să efectueze acest test. Le explicăm că în cazul în care ele nu vor efectua vom depista unele patologii deja în stadii mult prea tardive“, a comunicat şeful Centrului de Sănătate Măgdăceşti, Lidia Golubaş.

Potrivit unui studiu al Ministerului Sănătăţii, 60 la sută din femeile din Moldova nu au făcut screeningul colului uterin niciodată.

Chiar dacă o femeie cunoaşte despre testul Papanicolau, ea poate nu are timp şi bani ca să meargă la medicul de familie din oraş sau din altă localitate. Ea se intimidează“, a menționat reprezentantul UNFPA Moldova, Rita Columbia.

Medicii recomandă vaccinarea împotriva aceastei maladaii, care se face în adolescenţă.

Circa 80 de procente deja au primit vaccinarea la acest tip de virus. Este important că aici avem de lucrat şi cu părinţii. Fetiţele de la 9- 10 ani pot face acest vaccin şi mamele să fie sigure că fetiţele lor vor fi sănătoase“, a afirmat secretarul de stat Ministerul Sănătăţii, Boris Gâlcă.

Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin este organizată în fiecare an, în perioada 27 ianuarie -3 februarie.

Datele Ministerului Sănătăţii arată că la evidenţa medicilor sunt 4.000 de paciente cu această maladie.

canal3.md

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.