Ieri, 1 decembrie 2022, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a lansat Campania de prevenire a cazurilor de intoxicație cu monoxid de carbon și a riscului de izbucnire a incendiilor în urma exploatării neregulamentare a surselor de încălzit și a sobelor în locuințe.

În acest sens, angajații IGSU efectuează evaluarea riscurilor de producere a incendiilor în urma folosirii surselor de încălzire în locuințele oamenilor din localitățile țării. Astfel, salvatorii și pompieri le comunică oamenilor despre siguranță, necesitatea respectării regulilor antiincendiare, dar și despre riscurile la care sunt supuși în cazul utilizării instalațiilor defecte. Campania are scopul de a instrui cetățenii la capitolul bazele securității vițeii, dar și la respectarea regulilor de siguranță la exploatarea corectă a surselor de aprindere.

În acest sens, în localitatea Cruzești a municipiul Chișinău, specialiștii au venit cu mai multe îndemnuri, dar și recomandări la capitolul utilizarea sobelor de încălzit pe combustibil solid, dar și gazos. Pompierii au atras atenția gospodarilor asupra neregulilor depistate, cum ar fi fisurile de la sobe, dar și aerisirea obligatorie a încăperilor în vederea evitării intoxicării cu monoxid de carbon.

Totodată, angajații IGSU au atenționat oamenii asupra necesității verificărilor surselor de încălzire înainte de exploatarea acestora. Mai mult, pompierii au recomandat oamenilor să nu obtureze canalele de ventilare și să stingă focul din sobe pe parcursul nopții.

Astfel de vizite urmează a fi întreprinse de specialiștii IGSU în toate localitățile din țară, iar pentru ca regulile să fie respectate, aceștia le înmână recomandări și pliante informative. Campania de prevenire a riscului de intoxicație cu monoxid de carbon este organizată tradițional de Inspectorat în fiecare an odată cu începerea sezonului rece.

Potrivit datelor statistice, colectate din subdiviziunile teritoriale, din cauza intoxicațiilor cu monoxid de carbon emanat de la surse de încălzire defecte, în anul 2022 au avut de suferit 66 de persoane, dintre care 12 au decedat.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here