Tehnologia de termoizolare cu polistiren a subteranei din scuarul Brâncuși din Capitală este mai puțin costisitoare și bine gândită de către mai mulți specialiști în domeniu. Declarația a fost făcută astăzi, 18 august, de Sergiu Borozan, verificatorul de proiect, în cadrul unei conferințe de presă.

”Această soluție mai puțin costisitoare (cu 30%)  în raport cu metoda tradițională de tencuială, are o serie de avantaje precum: asigură protecție împotriva înghețării, situație care ar duce la umflarea și scufundarea solului, protejează pereții împotriva condensației și mucegaiului, pereții existenți sunt din beton și teracota necesită o hidro și termoizolare pentru ca să se mențină pe pereți și să o protejăm de diferența de temperatură ținând cont de ciclurile de îngheț- dezgheț din Republica Moldova”, a declarat Borozan.

Plus la toate, specialistul susține că, perioada de exploatare se mărește de 3 ori în comparație cu tencuiala clasică, care după 5 ani ar necesita anumite renovări, aplicarea polistirenului asigură o durabilitate în jur la 15 ani.

În același timp, Vadim Hîncu, Pretorul sectorului Centru, a menționat că, aceeași tehnologie cu aplicarea polistirenului a fost aleasă și la repararea altor 3 subterane din sectorul Centru, prin urmare este o etapă a reabilitării subteranelor frecvent utilizată și nu în ultimul rând, una sigură. ”Iar ce ține de valoarea contractului, atunci din 9, 64 milioane de lei alocate lucrărilor la obiectul: Reparația și amenajarea subteranei din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt intersecție cu str. Ciuflea, inclusiv scuarul Brâncuși, polistirenul constituie 0,01% din suma totală”, a precizat pretorul.

Totodată, el a spus că în cadrul proiectului, sunt prevăzute căi de acces pentru persoane cu mobilitate redusă.

”De asemenea analizăm posibilitatea lansării unui concurs de picturi pe pereții subteranei cu tematica orașului Chișinău. Ne dorim să credem că acest subiect despre polistiren este deja epuizat și depășit”, a conchis Vadim Hîncu.

Menționăm că, anterior, tehnologia de termoizolare cu polistiren a subteranei a fost criticată în spațiul public, inclusiv de mai mulți demnitari de stat.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here