Din acest an, toată cantitatea de deșeuri menajere solide provenite din capitală și din suburbii va fi sortată, în vederea reciclării și reducerii cantității de gunoi depozitat la poligonul municipal.

În acest sens, joi a fost semnat un contract privind sortarea deșeurilor menajere solide între Î.M. Regia „Autosalubritate” și Compania „ABS” SRL, selectat în bază de concurs. Valoarea contractului este de 217 milioane de lei, cu o durată de 5 ani.

Proiectul lansat privind sortarea deșeurilor municipale va avea 2 etape de implementare.

Toate deșeurile colectate din oraș, cca 190 mii tone din oraș vor fi transmise spre sortare, indiferent dacă au fost sau nu sortate la sursă. Iar acest lucru va permite în anul 2023 reciclarea a cel puțin 10% din masa deșeurilor cu cca 40-45%.

Directorul „ABS” SRL, Vasile Balica a precizat că organizația are o practică de sortare a deșeurilor de cca 7 ani și de 16 ani în domeniul managementului deșeurilor: „Noi vom sorta deșeurile municipale și vom reîntoarce în circuitul economic tot ceea ce înseamnă ambalaj: 13 fracții de deșeuri care pot fi reciclate noi le vom da o nouă viață. Astfel vom reduce poluarea, pentru un mediu curat”.

Directorul interimar al ÎM Regia „Autosalubritate”, Igor Gîrlea, a precizat că la prima etapă vor fi sortate toate deșeurile, indiferent dacă au fost colectate separat la sursă sau nu. Astfel, minim cca 19 mii tone de gunoi nu vor mai trebui să fie depozitate. La cea de-a doua etapă, operatorul de salubritate își propune ca deja 20% de deșeuri să fie reciclate, inclusiv RDF-ul.

Pentru reciclare vor fi selectate: hârtia, cartonul, plasticul, metalul și sticla.

În acest scop vor fi organizate și diverse campanii de informare, pentru a sensibiliza comunitatea vizavi de importanța sortării.

Până în anul 2030, în corespundere cu obiectivele setate la Forumul Economic Investițional, APL Chișinău își propune ca să aibă 0% deșeuri menajere solide depozitate.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here