DIN PRIMA SURSĂ: INTERVIU CU INA GAIDĂU, CONSILIER MUNICIPAL

0
1238
  1. Ce v-a făcut să vă reprofilaţi din domeniul finanţelor şi contabilităţii în cel al politicii?

De fapt, niciodată nu mi-am pus scopul să fac politică. Totul a început în primăvara anului 2015, atunci când a trebuit să luăm, poate, cea mai importantă decizie din viața familiei noastre. Urma să alegem între a accepta situația lipsită de orice motivație din Republica Moldova sau să plecăm și noi printre străini, așa cum au procedat o mare parte din prietenii și rudele noastre. Fiind o fire luptătoare, am decis să nu renunț, să mă implic atât cât pot pentru a ne oferi o șansă, pentru a schimba lucrurile spre bine aici, acasă. Iar pentru că o singură persoană nu are cum să reușească să facă asta, m-am alăturat celor mai frumoși oameni, oamenilor care gândeau și simțeau ca mine, care au ales să lupte pentru schimbare, să creeze Platforma Civică Demnitate și Adevăr, iar ulterior, Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr.

Cam așa a început totul. De atunci sunt membru al acestui partid politic. În 2015 am fost aleasă în calitate de secretară a Organizației Teritoriale Ciocana, iar din 2016 până în prezent sunt Președintă a Organizației Teritoriale Ciocana a Platformei DA. În urma implicării și activității mele civice, dar și de partid, colegii au considerat necesar să candidez pe lista de consilieri a Blocului ACUM, din partea Platformei Demnitate și Adevăr, la alegerile generale locale din 20 octombrie 2019. Iar acum, datorită votului cetățenilor, sunt onorată să-i reprezint și să muncesc în interesul și spre beneficiul chișinăuienilor.

“Politica este cea mai mare oportunitate de a face bine!”- așa zicea Chic-Elite, acest gând m-a făcut și pe mine să mă reprofilez!

  1. Cum vi se pare componenţa CMC şi ce aşteptări aveţi de la acest mandat?

Componența CMC reprezintă decizia și preferințele chișinăuienilor, noi nu avem decât s-o respectăm. Nici una din fracțiuni nu are o majoritate confortabilă, fapt care nu permite nimănui monopolizarea ședințelor și nici o fracțiune nu-și poate asuma în totalitate deciziile fără susținerea colegilor din celelalte partide.

Fiecare consilier trebuie să muncească și să-și îndeplinească promisiunle date cetățenilor pe parcursul campaniei electorale și nu doar, iar în cadrul ședințelor CMC fiecare Proiect de Decizie trebuie să fie analizat, dezbătut și votat în exclusivitate doar dacă este în beneficiul cetățeanului și al capitalei. Cel puțin, acesta este dezideratul meu în calitate de consilier municipal, dar și a fracțiunii pe care o reprezint.

  1. Ce proiecte intenţionaţi să propuneţi la vot în timpul apropiat şi care va fi impactul lor pentru capitală?

Având în vedere faptul că fac parte din Comisia pentru protecție socială, ocrotire a sănătății, educație, mass-media și relații interetnice din cadrul CMC, cu siguranță, voi acorda prioritate proiectelor de ordin social și da, lucrez deja la câteva dintre ele. Eu și colegii mei din Fracțiunea Platforma DA vom face tot posibilul să colaborăm eficient cu Direcțiile Generale de specialitate, dar și cu angajații din instituțiile racordate la domeniile gestionate de Comisia, din care fac parte. Tot ce vom face va fi destinat unui singur scop: să creăm cele mai bune condiții pentru toți copiii din instituțiile școlare și preșcolare, pentru bătrânii aflați în dificultate, pentru copiii cu dizabilități, dar și pentru cei orfani. Este extrem de important nu doar să-i ascultăm, dar să și AUZIM tot ce ne spun ei, precum și angajații instituțiilor de profil, și să ne facem din doleanțele lor un veritabil program de activitate, soluționând problemele într-un mod responsabil, asumat.

Sunt absolut sigură că educatorii știu cel mai bine ce ar trebui să facem pentru grădinițe, profesorii știu de ce au nevoie copiii noștri la școală, medicii cunosc cel mai bine problemele, cu care se confruntă pacienții în spitale, de aceea principalii parteneri, pe care-i voi avea în activitatea mea din cadrul CMC, vor fi profesioniștii angajați nemijlocit în sistemele vizate.

În aceeași ordine de idei, vreau să remarc că, spre marele nostru regret, în perioada ultimilor ani activitatea Primăriei Chișinău a fost periclitată de instabilitatea politică din RM și de faptul că la cârma ei s-au perindat mai mulți primari numiți pe criterii politice, fără a primi votul de încredere al cetățenilor. Rolul acestor primari nicidecum nu a fost soluționarea problemelor orașului și a locuitorilor acestuia. Vreau să vă aduc la cunoștință că pe parcursul anului 2019 CMC a avut doar trei ședințe de lucru până la validarea mandatului primarului nou ales, fapt care a generat acumularea unui număr de peste 700 de dosare avizate doar la comisiile de specialitate și încă vreo 700 de dosare, care nici măcar nu au fost analizate. Acum suntem puși în situația să avem audieri cu acești cetățeni zi de zi, să le reluăm dosarele și să venim cu soluții pentru fiecare caz în parte. Evident, că e o muncă uriașă, dar o vom face și vom lucra pentru fiecare cetățean în parte!

  1. De pe pagina de Facebook am observat că sunteţi pasionată de tot ce înseamnă literatură şi cultură românească. Aveţi pregătite proiecte şi în acest sens?

Da, aveți dreptate! Îmi este foarte aproape tot ce-i legat de cultura românească, pentru că în acest mediu am crescut acasă, asta am învățat de la părinții mei și la școală, iar dacă ați urmărit prima ședință a CMC, ați auzit că Fracțiunea Platforma DA, a venit cu intenția de înfrățire a capitalei noastre cu municipiul Cluj-Napoca și realizarea ulterioară a unor activități concrete de colaborare. Aici vreau să vă asigur că vom avea și proiecte de ordin social, unele dintre ele fiind deja la etapa examinării.

  1. Ce înseamnă succesul pentru Dumneavostră şi căror persoane aţi vrea să le mulţumiţi pentru ceea ce aţi ajuns în viaţă?

Fiecare etapă a vieții mele este un succes, odată ce am putut trece la următoarea etapă. Dar succesul nu a fost pentru mine niciodată un scop în sine, tot ce-am făcut până acum am făcut cu toată convingerea că trebuie să valorific timpul, șansele, oportunitățile pentru a mai urca o treaptă, pentru a realiza ceva benefic pentru mine, familia mea, societatea din care fac parte. Iar succesul este consecința dăriurii mele maxime în tot ceea ce-mi propun să realizez. În primul rând, trebuie să-i mulțumesc lui Dumnezeu că are grijă de mine și aranjează lucrurile astfel încât eu să am senzația că le pot face pe toate și să reușesc. Cu siguranță, cele mai sincere și mai profunde mulțumiri trebuie să le aduc părinților mei pentru că ei m-au învățat să fiu așa cum sunt, să am propria mea părere despre tot ce se întâmplă, să fiu liberă în acțiuni și în decizii, să muncesc pentru tot ce vreau să obțin, să-mi iubesc Țara, Limba, Neamul, să-mi păstrez independența și să trăiesc astfel încât să las cărări frumoase în urma mea. Familia și copiii mei sunt tot ce am mai bun și mai frumos, și lor le datorez foarte mult din tot ce am realizat până acum. Ei îmi sunt inspirația, susținerea, puterea de care am nevoie și le mulțumesc că sunt așa cum sunt!

  1. Care cinci sfaturi, oferite de părinţi, vă servesc drept motto în viaţă?

Probabil, cel mai puternic motto, de care mă conduc, inspirat de părinții mei, dar în mod special de bunica mea este: „Nu există nu pot, există nu vreau!”și sunt absolut de acord cu acest lucru.

Un alt sfat, pe care-l urmez cu sfințenie, este că lucrurile bune se fac cu oameni buni, iar atunci când vreau să fac ceva, mai întâi „de șapte ori măsor și apoi tai”. Tot de la părinții mei știu că „din pod nimic nu cade”, iar atunci când ceva-mi displace și nu e în puterea mea să schimb acel lucru, reacționez calm și-l las să treacă pe lângă mine!

  1. Cunoaştem foarte puţine din biografia Dumneavostră. Ce detalii, din viaţa personală şi profesională, pot fi cunoscute de către publicul larg?

Copilăria mi-am petrecut-o în orașul Hâncești, acolo am mers în clasa I, acolo am absolvit liceul, tot acolo mă întorc, de fiecare dată, când simt că am obosit. După liceu am urmat Facultatea de Științe Economice din cadrul USM, iar prima mea experiență profesională ține de activitatea în cadrul sistemului bancar. Am trei copiii minunați, care deja au și ei realizări frumoase, fiecare în domeniul său de activitate, la grădiniță, școală, în arte, în domeniul IT. Avem un program plin, pentru că vreau să învețe și copiii să-și stabilească scopuri și să le realizeze, să simtă că astăzi pot face lucrurile mai bine decât ieri.

Acum, în calitatea mea de Consilier municipal, am datoria să realizez mai multe deziderate, pe care mi le-am propus și despre care discut și cu copiii mei, căci mama trebuie să fie întotdeauna un exemplu. Nu i-am dezamăgit până acum, ținându-mi promisiunile, și nu am de gând s-o fac nici de acum încolo.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here