Foto: ANRE

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit noile prețuri la carburanți pentru ziua de mâine, 24 ianuarie. Un litru de benzină se scumpește cu 22 de bani și va costa 25,02 lei. Un litru de motorină se scumpește cu 17 bani și va costa 24,69 lei.

Astfel, ANRE atestă în continuare o creștere accentuată a cotațiilor Platts la produsele petroliere. Acest proces are loc în contextul așteptărilor pieței în privința intrării în vigoare a deciziei Uniunii Europene de a renunța la produsele petroliere derivate din petrolul rusesc.

Totodată, ANRE reamintește că, pe lângă embargoul UE asupra livrărilor de țiței rusesc, care a intrat în vigoare la sfârșitul anului trecut, începând cu 5 februarie urmează să intre în vigoare o nouă interdicție – de a procura combustibili produși din țiței rusesc. ”În opinia experților străini, o stabilizare a pieței regionale a produselor petroliere ar putea surveni doar după o rearanjare a surselor de producție și a lanțurilor logistice care să acopere necesitățile de carburanți în statele europene reieșind din noile condiții generate de agresiunea militară rusă în Ucraina”, menționează Agenția.

Prin urmare, potrivit ANRE, în cadrul ultimei sesiuni, cotația Platts la benzină a ajuns la circa 900 $/tona, iar la motorină la circa 980 $/tona, acesta fiind cel mai înalt nivel din ultimele 10 săptămâni.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.