Centrul pentru combaterea crimelor cibernetice al INI informează despre o nouă tendință în evoluția fraudelor pe care o reprezintă grupările infracționale specializate în obținerea prin înșelăciune a mijloacelor financiare. Infractorii aplică metode de influență psihologică pentru a înșela cetățenii, sub pretextul ademenirii și depunerii de către victime a unor investiții în criptomonede, valută sau acțiuni ale companiilor internaționale sau instituțiilor bancare cu renume, utilizând în unele cazuri și imagini ale unor persoane publice cunoscute.

În urma analizei modului de operare și racolare a potențialelor victime, polițiștii de investigație au constatat că pe rețelele de socializare sunt publicate anunțuri sponsorizate sau sondaje, prin intermediul cărora se comunică despre posibilitatea obținerii în termeni rapizi ale unor venituri fabuloase. La etapa inițială, persoanele culpabile de săvârșirea infracțiunii colectează informații personale ale victimelor, precum nume, prenume, număr de telefon și email, care sunt introduse benevol de victime în momentul accesării acestor anunțuri.

În continuare, victimele sunt apelate și influențate psihologic de a depune surse financiare, fiindu-le promise venituri garantate. În majoritatea cazurilor, victimele sunt persoane de vârsta a doua, care nu posedă cunoștințe în sfera care urmează să investească sursele financiare sau domeniul IT. În majoritatea cazurilor suspecții sunt vorbitori de limba rusă, care efectuează apelurile prin intermediul telefoniei IP și aplicațiilor Viber, Telegram, WhatsApp.

Pentru a induce în eroare victimele, suspecții pot întocmi contracte fictive unde aplică semnături false sau utilizează site-uri web fictive cu denumiri atractive precum: GoldenClub, Aegis, Phoenix, InvestCorp, Simpleway, BTG-Capital Ltd, Tesla, Fintegral, etc.

Poliția menționează că, infractorii imită depozitarea sumelor de bani depuse de către victime, precum și veniturile obținute de către aceștia, în realitate mijloacele bănești fiind transferate pe conturi interpuse.

În vederea efectuării transferurilor, infractorii pot solicita instalarea unor aplicații pe dispozitivele victimei (telefon, computer), care asigură controlul de la distanță (ca ex. AnyDesk sau TeamViewer). Ulterior inițiază transferuri de pe cardurile de plată ale acestora sau solicită efectuarea transferurilor bancare pe conturi naționale, portmonee cripto ale brokerului BINANCE sau asemănătoare acestuia, precum și transferuri internaționale prin sistemele de plăți Western Union, MoneyGram, etc.

”Atragem atenția că, chiar și după ce victima își dă seama că a căzut în plasa unor escroci, aceasta poate fi apelată de pretinși avocați sau juriști, care îi promit că pentru un comision anumit pot recupera sursele financiare pierdute, fapte care la fel nu corespund realității”, informează oamenii legii.

În acest context, Poliția recomandă cetățenilor să respecte următoarele reguli de securitate:

– Nu accesați anunțurile publicitare cu conținut dubios care conțin cuvinte cheie precum: „INVESTIȚII”, „VENIT RAPID”, „БЕСПЛАТНОЕ ОБУЧЕНИЯ к ТРЕЙДИНГУ”, „ИНВЕСТИРУЙТЕ ВМЕСТЕ С НАМИ”, „INVESTIȚII în ACȚIUNI.

– Evitați înregistrarea și completarea sondajelor online distribuite prin rețelele de socializare care promit câștiguri fabuloase;

– Nu introduceți datele dvs personale, de contact, în anunțurile respective;

– Nu oferiți persoanelor necunoscute acces de la distanță la dispozitivele dvs. prin aplicații specializate, indiferent de promisiunile primite;

– Nu comunicați nimănui datele cardului bancar (nici personalului băncii), inclusiv codul de securitate OTP primit prin SMS;

– Nu transferați bani persoanelor necunoscute și nu transmiteți nimănui mijloace bănești prin intermediul persoanelor terțe necunoscute cu scopul efectuării unor investiții în platformele investiționale false;

– Accesați doar site-urile pe care le cunoașteți sau cu care ați mai interacționat, fiind atenți ca denumirea lor să fie originală.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.