Compensația pentru perioada rece a anului va crește în acest an de la 700 la 800 de lei lunar. Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, în timpul unei conferințe de presă. Astfel, potrivit lui, în doi ani de mandat, Guvernul a crescut valoarea acestui ajutor cu 60%. 

„Ne apropiem de sezonul rece, o perioadă mai dificilă pentru cetățeni. Guvernul și ministerul va veni cu mai multe inițiative și programe de suport. În acest an, compensația monetară va fi integrată în sistemul de compensații la energie pentru a simplifica procesul de asistență. Anterior, cetățenii trebuiau să vină de mai multe ori la primărie, cu mai multe acte, fiind un proces complicat, ce necesita mult timp. Astfel, această procedură va fi mult mai simplificată. Toate datele necesare vor fi colectate de autorități în baza sistemului de vulnerabilitate. Am integrat această compensație și pentru a ușura munca asistenților sociali. Totodată, vrem să ne asigurăm că vom avea un control mai riguros. Am decis să integrăm această prestație pentru ca să rezolvăm inechitățile identificate anul trecut”, a declarat Alexei Buzu.

Totodată, ministrul a menționat că beneficiarii ajutorului pentru perioada rece a anului vor fi gospodăriile cu venituri mici. O gospodărie se va califica pentru această prestație dacă venitul va fi mai mic decât coșul minim de consum. ”Coșul minim de consum pentru o persoană din mediul rural este de 3 963 de lei, iar în mediul urban – 4 663 de lei. Totodată, gospodăriile trebuie să se încălzească cu o sursă de energie solidă”, a precizat el.

Buzu a mai spus că, pe 1 noiembrie va fi lansat sistemul de compensații „Ajutor la contor”, iar toate persoanele trebuie să se înregistreze repetat, chiar dacă s-au înregistrat și anul trecut. ”Vom explica detaliile tehnice, dar în esență lucrurile nu se vor schimba față de anul trecut. Toate persoanele trebuie să se înregistreze încă o dată, chiar dacă anul trecut au fost înregistrați. Procesul de înscriere durează circa 15 – 20 de minute. În caz de necesitate, persoanele se pot adresa pentru ajutor la asistenții sociali din comunitate”, a menționat Alexei Buzu.

Pentru a beneficia de compensații pentru luna noiembrie, ministrul a informat că cetățenii trebuie să se înregistreze în sistem până la 25 noiembrie. Odată înregistrați în sistem, aceștia vor beneficia de compensații pe întreaga perioadă rece a anului. Pe data de 26 noiembrie, cetățenii vor primi răspuns privind categoria de vulnerabilitate atribuită.

Tot pe 1 noiembrie, va fi lansată o linie telefonică, unde cetățenii vor putea afla toate informațiile necesare.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.