Acasă Primăria Direcţia generală arhitectură Angajații de la Direcția Arhitectură au decis că 750 de afișe vor...

Angajații de la Direcția Arhitectură au decis că 750 de afișe vor fi evacuate

0
296

Panourile publicitare puse la întâmplare, inestetice și deseori periculoase ar putea deveni istorie. În urma unei inspecții, angajații de la Direcția Arhitectură au decis că 750 de afișe vor fi evacuate.

Angela LUBAS, SPECIALIST PRINCIPAL ÎN CADRUL DIRECȚIEI GENERALE, ARHITECTURĂ, URBANISM ȘI RELAȚII FUNCIARE:”Uitați, aici nimic nu este autorizat. Am constatat ca nu mai putem vorbi de dispozitive autorizate ci o să facem invers…e mai simplu.”

Strada Uzinelor, una din cele mai poluate din punct de vedere publicitar, regiuni din capitală. In stânga și în dreapta, drumul abunda în afișe neautorizate.

Angela LUBAS, SPECIALIST PRINCIPAL ÎN CADRUL DIRECȚIEI GENERALE, ARHITECTURA, URBANISM ȘI RELAȚII FUNCIARE: ”Se fac demontări, autorizări a dispozitivelor care poti fi legalizate.”

”Fundația lui este foarte mare. Noi încercăm să scoatem și fundația ca să fim siguri că aici nu mai apare ceva.”

În urma inspecțiilor demarate la sesizarea Centrului Național Anticorupție, au fost depistate 750 de panouri care nu au autorizație și, în plus, sunt periculoase.

Angela LUBAS, SPECIALIST PRINCIPAL ÎN CADRUL DIRECȚIEI GENERALE, ARHITECTURĂ, URBANISM ȘI RELAȚII FUNCIARE: “Poate construcția de metal să fie afectată, construcția poate să nu țină. Pericol poate să fie pentru oricine, pentru pietoni sau pentru o mașină.”

Afișele ilegale reprezintă un bilet spre fuga de impozite. Ban care în loc să curgă în bugetul local, trece pe alăturea.

Angela LUBAS, SPECIALIST PRINCIPAL ÎN CADRUL DIRECȚIEI GENERALE, ARHITECTURĂ, URBANISM ȘI RELAȚII FUNCIARE: ”Dacă acest panou este 3×6, are 18 metri înmulțit cu 700, cam întreținem un copil într-o grădiniță un an de zile.”

Loreta LISNIC, REPORTER PRO TV: “Inspecția a trecut, publicitatea însă a rămas. Aici, pe doar câțiva metri pătrați, avem trei panouri fără autorizație. Unul care ne recomandă piese auto și altele două ce aparțin unui magazin care vinde materiale de construcții în apropiere. Niciunul dintre proprietari nu s-a obosit să demonteze panourile.”

Să dai de urma celor care au amplasat panourile e ca și căutatul acului în carul cu fân, spune angajata Direcției Arhitectură.

“Un panou de pe Vadul lui Vodă, este amplasat ilegal de peste opt ani, am încercat să vedem cine este posesorul. Sancțiunea este de două mii de lei, o plătesc și gata. Dacă panoul nu este ridicat de la fața locului, sancțiunea este zero.”

Așa că prețurile au luat la puricat agenții de publicitate și îi informează, printr-o scrisoare, să demonteze panourile. În caz contrar, procedura se va face forțat.

Sinilga SCOLNIC, PRETORUL SECTORULUI CIOCANA:”Toate lucrările costă, banii vor veni din bugetul destinat salubrizării pentru sector.”

Se promite și schimbarea la față a panourilor legale. Acestea ar urma să fie reparate, vopsite și iluminate corespunzător. Pretorii spun că discuția cu unii dintre agenți este deloc simplă.

Sinilga SCOLNIC, PRETORUL SECTORULUI CIOCANA: “Avem panouri care sunt cu perete de sticlă, stricate, noi venim cu mesaje să-l repare, să-l aducă în ordine. Ei nu dau curs invitației, ei pur și simplu nu ridică telefonul.”

În două săptămâni de la inștiințarea agenților, pretorii vor începe demontarea panourilor care nu corespund legii. În aceasta categorie intră și panourile ambulante, amplasate pe trotuare și chiar semnele în formă de cruce, care informează că în zonă este o farmacie. Verificări similare au loc anual, spun angajații de la primărie.

protv.md

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here