Foto: ipn.md

Întreprinderea Apă-Canal Chișinău are termen până pe 24 noiembrie să achite Premier Energy datoria de 5,6 milioane de lei pentru energia electrică. În caz contrar, operatorul este amenințat cu deconectarea electricității, ceea ce ar putea duce și la deconectarea alimentării cu apă a Chișinăului. Din cauza lipsei de fonduri, primăria a vrut să majoreze de urgență tarifele la apă și canalizare, dar consiliul municipal a amânat din nou acest subiect, potrivit NewsMaker.

În cadrul ședinței consiliului municipal din 22 noiembrie, primarul Chișinăului, Ion Ceban, a declarat că Premier Energy a trimis o scrisoare către Apă-Canal prin care îi avertizează că le va tăia curentul electric dacă nu-și vor achita datoriile pentru energia electrică. “Dacă de obicei, facturile la energia electrică sunt de 10 milioane de lei pe lună, acum au crescut la 31 de milioane de lei”, a spus el, menționând că cineva vrea să falimenteze întreprinderea municipală.

Viceprimarul Irina Gutnic a declarat că majorarea tarifului la apă va ajuta compania să achite datoria de 5,6 milioane de lei și să evite deconectarea. De asemenea, ea consideră că metodologia de calcul a tarifului ANRE nu corespunde realității: “Include 10,74% pierderi pentru anul 2021. Pierderile de apă reale din sistemul de alimentare pot fi de la 8% la 60%, în timp ce media UE este de 22%”.

“Conform standardelor moldovenești, sunt permise pierderi de până la 15% pentru noua rețea și de 30-35% în rețelele mai vechi. În România, pierderile sunt de 50% din total, în Bulgaria de 60%, iar în Moldova de 30%. Acestea sunt date din surse deschise. Calculele ANRE sugerează că Chișinăul folosește conducte noi, în timp ce, în realitate, acestea ar fi trebuit să fie înlocuite acum 30 de ani”, a spus Gutnic.

Problema majorării tarifelor a fost amânată până joi, deoarece ar putea fi ilegală. Primăria trebuia să obțină un aviz de la ANRE. În același timp, nu a semnat încă un acord cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și cu Banca Europeană de Investiții pentru a prelua datoriile Apă-Canal.

Amintim că Apă-Canal a solicitat anterior Consiliului Municipal majorarea tarifului la apă și canalizare fără participarea ANRE de la 10,69 la 22,67 lei. Astfel, pe 3 noiembrie, consiliul urma să voteze majorarea tarifelor, dar a amânat decizia. În același timp, a votat pentru două proiecte privind transferul de credite de la întreprindere la primărie. După întâlnirea dintre ANRE și Apă-Canal din 7 noiembrie, Agenția a spus că tarifele pot fi majorate doar cu 65 de bani pentru cubul de apă, și nu cu 10,04 lei per cub, așa cum a solicitat întreprinderea.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.