Conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat, privind pătrunderea masei de aer polar pe teritoriul țării, pe 10 ianuarie 2024 temperatura aerului pe parcursul nopții se va situa între -10…-15°C. În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență reamintește oamenilor despre riscul intoxicațiilor și izbucnirii incendiilor în urma exploatării surselor de încălzit locuințele. Salvatorii îndeamnă cetățenii să verifice starea sobelor înainte de utilizare, dar și funcționalitatea aparatelor electrice și altor instalații de încălzire.
Pentru prevenirea intoxicațiilor cu monoxid de carbon, cetățenii sunt rugați să aerisească periodic încăperile unde are loc arderea, să îndepărteze lucrurile combustibile și ușor inflamabile din preajma sobelor și să nu obtureze canalele de ventilare.
Mai mult, în vederea prevenirii unor incendii în sectorul locativ, pompierii îndeamnă populația să nu aprindă focul cu lichide ușor inflamabile, cum ar fi benzina, motorina și gazul lampant, dar și să evite suprasolicitarea sobelor.
De asemenea, specialiștii vin cu recomandări pentru cei care utilizează aparate electrice în vederea încălzirii locuințelor, astfel oamenii sunt îndemnați să evite conectarea la energie electrică a aparatelor defecte sau a instalațiilor improvizate. Totodată, cetățenii sunt rugați să nu suprasolicite rețelele electrice și să nu includă într-o priză mai mulți consumatori.
În vederea prevenirii situațiilor de risc, salvatorii îndeamnă maturii să nu le permită celor mici să aprindă focul și să nu-i lase de unii singuri în casă în timp ce sobele și alte surse de încălzit sunt puse în funcțiune. Mai mult, pe timp de noapte, dar și la plecarea din locuință, specialiștii recomandă ca focul din sobă să fie stins, iar aparatele electrice să fie decuplate.
Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.