În Chişinău vor fi instalaţi arbori solari care generează energie verde

0
696

Arbori solari care generează energie electrică fotovoltaică vor fi instalați în 2019 în Chișinău. Chișinăuienii își vor putea încărca gratis telefoanele mobile, avea acces la internet și recrea la tulpina acestor copaci. Serile, copacii vor ilumina împrejurimile datorită energiei acumulate ziua de la soare. Inițiativa aparține Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și va fi realizată în parteneriat cu Primăria municipiului Chișinău.

Instalarea arborilor solari este un proiect regional al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare care cuprinde capitalele Serbiei, Tadjikistan, Georgiei și Republicii Moldova. Primii arbori solari vor fi instalați în Chișinău cu sprijinul financiar al PNUD.

Chișinăuienii au participat vineri, 17 noiembrie, la o consultare publică referitoare la instalarea arborilor solari. Oamenii au venit cu propuneri de locații, denumire, precum și idei de design și amenajare a spațiilor aferente tehnologiilor solare. „Arborii solari sunt o tehnologie de care vor beneficia chișinăuienii. De aceea este important ca această inițiativă să fie realizată împreună cu ei, astfel încât să creăm în final un produs care să răspundă nevoilor și dorințelor locuitorilor capitalei”, spune Dumitru Vasilescu, specialist politici la PNUD Moldova.

Locațiile propuse de cetățeni urmează a fi examinate conform acestor criterii:

–         Spațiul deschis cu o suprafață de cel puțin 200 metri pătrați. Instalația solară trebuie să fie amplasată pe o suprafață solidă și necesită un perimetru de instalare de cel puțin 4 metri pătrați.

–         Loc public accesibil și aflat în apropiere de un flux mare de oameni care să beneficieze de oportunitățile oferite de instalația solară.

–         Zonă însorită cu acces la lumina solară pe parcursul întregii zile. Se recomandă ca locul propus să fie îndepărtat de clădiri înalte care pot restricționa accesul la lumină.

Primarul general interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, a menţionat că municipiului Chişinău este prima localitate din zonă care va implementa asemenea tehnologii. „Suntem deschişi să implementăm cât mai multe proiecte inovative, care vin să schimbe în bine viaţa locuitorilor”, spune Ruslan Codreanu.

Designul arborelui solar poate deveni model de tehnologie ecologică. Plasarea verticală și în cascade a frunzelor fotovoltaice reduce din suprafața de teren necesară instalării panourilor fotovoltaice în forma lor clasică.

Arborele inteligent va fi dotat cu terminale USB şi prize pentru încărcarea gratuită a telefoanelor mobile, tabletelor, laptop-urilor şi bicicletelor electrice. Pe timp de noapte, el va ilumina împrejurimile. Arborii solari pot genera zilnic 800 kW energie electrică din surse regenerabile. Tehnologia va asigura o reducere anuală de peste 700 kg de CO2.

Iniţiativa este implementată de laboratoarele inovaționale ale Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare: Green City Lab, MiLab şi Business Innovation Lab.

Pentru informaţii suplimentare, contactaţi:

Laura Bohanţova, Coordonatoare comunicare, PNUD Moldova, laura.bohantova@undp.org, Tel: +373 68511883

Ina Prisăcaru-Zglavuţă, Specialistă în comunicare şi mass-media, PNUD Moldova, ina.zglavuta@undp.org, Tel: +373 69141006

chisinau.md

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.