Se împlinesc 31 de ani de cand a fost inaugurat monumentul “Lupoaica cu Romulus și Remus” din fața Muzeului Național de Istorie a Moldovei.

Pentru a aminti originea romanică a populației băștinașe din Basarabia și romanitatea lingvistică comună, în 1921 municipalitatea orașului Roma a oferit municipiului Chișinău o copie a statuii Lupa capitolina, realizată de sculptorul Ettore Ferrari. Statuia a fost instalată în fața clădirii în care „Sfatul Țării” (Parlamentul Basarabiei la data Marii Uniri) a votat unirea cu România (clădire care a devenit în 1933 sediul “Facultății de Științe Agricole”).

După obținerea independenței Republicii Moldova în 1990, “Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni” a realizat o replică a statuii, pe care a dăruit-o noului stat, de aceeași obârșie latină. Statuia a fost instalată în fața “Muzeului de Istorie a Republicii Moldova” din Chișinău.

Odată cu venirea comuniștilor la putere, în 2001, simbolurile latinității poporului au ajuns a fi din nou marginalizate.  Lupoaica a fost demontată de pe soclu pentru restaurare. Există mărturii că lucrările de restaurare au fost zădărnicite din motive politice.

După constituirea Alianței pentru Integrare Europeană în iulie 2009, un șir de proiecte culturale înghețate de guvernarea comunistă, printre care și instalarea bustului lui Liviu Rebreanu pe Aleea Clasicilor, au primit undă verde. Astfel, o nouă donație din partea “Ligii culturale pentru unitatea românilor de pretutindeni” a permis realizarea unei noi copii (reproduceri) a statuii originale din 1921, care a fost reinstalată pe soclul ei la data de 1 Decembrie 2009.

Sursa: Wikipedia

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here