Potrivit Catincăi Mardarovici, fondatoarea Clubului Politic al Femeilor 50/50, în perioada de pandemie femeile, din cauza stereotipurilor puternice prezente în societatea noastră, au fost cele care au trebuit să rămână acasă cu copiii, cariera fiindu-le afectată astfel cu circa doi ani. Responsabilitatea este a statului, care nu a întreprins măsurile necesare evitării situaţiei respective.

Se puteau face mai multe, dar, cu regret, Republica Moldova nu a făcut nimic, în mod special pentru familiile cu copii, în care ambii părinți muncesc și s-a întâmplat așa că unul dintre părinți trebuia să renunțe la job, deoarece grădinițele și creșele nu funcționau. Fiindcă steriotipurile sunt foarte puternice, în mare parte, cea care a renunțat la job a fost femeia și, practic, considerăm că 2 ani din cariera ei profesională s-au dus în vânt. Pentru femei și pentru familii, în general,  noi puteam găsi posibilități ca să rezolvăm altfel această problemă, însă acolo unde este multă sărăcie, este și multă nedreptate, inclusiv de gen. Apreciez însă că există tinere familii în care acasă cu copiii a rămas cel care avea un salariu mai mic, deoarece securitatea financiară pentru o familie este pe prim plan. În multe cazuri s-a întâmplat așa că a rămas soțul.

Dar avem și alte situații. În familiile în care relațiile de cuplu nu erau prea bune, familiile în care exista violență domestică, potrivit statisticilor, lucrurile s-au agravat și mai mult, deoarece acum cei doi trebuiau să stea permanent în aceeași casă.” a declarat Catinca Mardarovici pentru portalul nostru informaţional.

Interviul în întregime îl găsiţi pe adresa: https://alocapitala.md/catinca-mardarovici-egalitatea-de-gen-nu-este-doar-despre-femei-este-despre-femei-si-barbati-care-trebuie-sa-traiasca-multumiti-fericiti-si-echitabil-intr-o-societate/

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here