De curând în Republica Moldova a fost realizat un proiect ambițios care a avut drept scop promovarea valorilor spirituale și a tezaurului strămoșesc românesc. Proiectul „Promovarea valorilor identitare românești în comunitățile din Republica Moldova” a fost implementat de Asociația Obștească „Centrul Liberal European” și a fost realizat cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Coordonatorii proiectului, Aliona Doroș și Cristina Jitari, și-au propus să implice plenar publicul în activităţi educaționale și artistice pentru a repara deficitul de conținut românesc în spațiul comunicațional din Republica Moldova, spațiu dominat astăzi de narative de origine rusă.

Asigurarea continuității tradițiilor populare moștenite și promovarea valorilor cultural-istorice comune au constituit punctele de reper ale agendei conform căreia au fost realizate diverse evenimente și activități în cadrul proiectului.

În august Centrul Liberal European a desfășurat un amplu eveniment cu genericul „O insulă de latinitate într-o mare slavă” dedicat Zilei Limba Noastră cea Română, la care au participat artiști de marcă care promovează constant cultura românească prin muzică și poezie, precum și prin participare activă la diverse activități interculturale de pe ambele maluri ale Prutului.

Printre invitații la eveniment au fost actorii Nicolae Jelescu, Iurie Gologan, Nicu Țurcanu, Mihai Bordian, Cristian Perepeliuc și interpretul Mircea Zgherea care a valorificat repertorii românești cunoscute, ansamblul de muzică și dans popular „Romanița” (conducător Mihai Siminică) și alții.

Expoziția pictorilor din lunca Prutului vernisată de Galeria internațională de artă Europe’s Art cu prilejul evenimentului a fost prezentată de Victoria Rocaciuc, artist plastic, cercetător ştiințific superior, conferențiar al Secției ,,Arte Vizuale" a Institutului Patrimoniului Cultural.

Proiectul „Promovarea valorilor identitar – românești în comunitățile din Republica Moldova” a continuat cu alte activități și evenimente ce s-au desfășurat în perioada august – noiembrie 2022 în diverse comunități ale Republicii Moldova. Astfel în incinta Colegiului Agroindustrial din Rîșcani, a avut loc un eveniment cultural cu genericul „Dragu mi-i drag” (o cultură, o limbă, un neam), organizat cu contribuția profesoarelor Ludmila Sîrghi și Diana Olievschi. Printre partenerii evenimentului au fost asociațiile obștești „Dor de Râșcani” și „Baștina”, ansamblul model de dansuri populare “Moștenitorii”, Școala de Arte din or. Rîșcani, Biblioteca Publică Orășănească, Gimnaziul Gheorghe Rîșcanu și mulți alții. Au participat și scriitoarea Natalia Mazilu-Miron, maestrul în arte plastice Vasile Ababii, meșterul popular Tatiana Zavațchi și alți promotori ai cultuii românești din nordul Republicii Moldova. De asemenea, la sudul țării, în satul Zaim, raionul Căușeni, a fost organizat evenimentul „Tezaur strămoșesc” pliat pe tradițiile românești de a marca hramul localității.

La sărbătoare au participat, cu mic cu mare, colective artistice din regiune și toți cei care mbrățișează cultura românească moștenită prin vechi și frumoase obiceiuri.

Totodată, în contextul cunoașterii istoriei și tezaurului etno-cultural românesc din Republica Moldova, în cadrul proiectului, pentru copii au fost organizate mai multe excursii la Muzeul Național de Istorie, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Muzeul Național de Artă din Chișinău.

Pentru a beneficia de o organzare exemplară coordonatorii proiectului „Promovarea valorilor identitar – românești în comunitățile din Republica Moldova” au conlucrat cu reprezentanți ai Consiliilor raionale din Cimişlia și Glodeni, cu Direcțiile de învățământ raionale, cu diverși colaboratori ai Caselor de Cultură și ai Centrelor de Tineret, cu profesorii-însoțitori ai elevilor.

Una din cele mai apreciate activități din cadrul proiectului a fost și concursul de pictură la care au participat circa 40 de elevi cu vârste cuprinse între 2 și 16 ani din școlile de artă de la nordul Republicii Moldova. Copiii au avut avantajul de a-și expune public lucrările și mulți dintre ai au mărturisit că au fost atât de inspirați de ideea de a-și prezenta pentru prima dată lucrările între-un spațiu muzeal, încât au creat mai multe tablouri în diverse tehnici. Cele mai reușite lucrări au fost expuse la Muzeul Național de Istorie a Moldovei până pe 13 noiembrie 2022.

Evaluarea impactului de participare a comunităților și administrației publice locale în procesul de dezvoltare și promovare a valorilor și culturii populației băștinașe a fost una din prioritățile proiectului „Promovarea valorilor identitar – românești în comunitățile din Republica Moldova”, care s-a materializat printr-un raport cu privire la rezultatele sondajului realizat cu participarea respondenților din 26 de raioane și municipii din Republica Moldova.

Coordonatoarele proiectului Aliona Doroș și Cristina Jitari, consideră că asemenea proiecte și activități sunt stringente în contextul necesității de a ne apropia cât mai mult de sorgintea noastră națională românească și asigură doritorii de a participa la acest proces că vor continua să caute și să găsească soluții pentru a-l continua și amplifica.

Toți cei care gândesc și vorbesc românește vor înțelege foarte clar că Guvernul României, prin Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, oferă gratuit copiilor din stânga Prutului cât și părinților acestora, proiecte de educare și promovare a culturii și limbii române, la ei acasă.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here