Foto: Svelana Dogotaru

În iulie 2020, a fost anunțat faptul că 2 companii din București și Sankt-Petersburg vor oferi servicii de proiectare și elaborare a Planului Urbanistic General (PUG) și Planul de Amenajare Teritorială (PAT), gratuite, prin sponsorizare. Recent, Președintele Partidului Puterea Oamenilor, Ruslan Codreanu a venit cu o reacție, privitor la evoluția elaborării Planului Urbanistic General, precum că autorizațiile de construcție s-au dat la stânga și la dreapta.

Svetlana Dogotaru, arhitect șef al municipiului Chișinău a precizat în emisiunea  ”Alo Capitala”: ,, Răspunsul la întrebarea domnului Codreanu poate fi foarte frumos găsit dacă accesează documentul pe codul urbanistic. O să observe cine a turpilat acest document, chiar dacă pentru unii este o laudă că s-a pierdut o finanțare de jumătate de milion de lei. Eu port o stimă deosebită față de domnul Codreanu, chiar îl inivit să îi explicăm absolut fiecare virgulă pe care a scris-o, inclusiv acele 15 801 000 de lei. E o manipulare cu date statistice reale! Eu aș înțelege un om din stradă, iar un fost primar nu poate pune o asemenea întrebare! El înțelege de complexitatea lucrărilor pe o documentație urbanistică.  ‘’

Totodată, oficiala a declarat că la acest buget a fost doar un singur ofertant. Au fost solicitate 5  proiecte, ca apoi să fie eleborate proiecte de documentație pentru capitale. În acest sens a mai menționat că persoanele  care elaborează așa gen de proiecte se așteaptă la bugete mai mari.

Arhitectorul șef a afirmat faptul că orașul trebuie să se dezvolte conform anumitor reguli, iar acestea se stabilesc anume în documentația urbanistică. Sunt anumite proceduri și nu este foarte simplu să faci totul și nu poți să le întreci, din motiv că ai promis să faci în 12 luni. Sunt proceduri foarte stricte a legislației care noi trebuie respectate.

,, S-a mărit numărul de autorizații față de anul precedent, dar nu înseamnă că se fac mai multe construcții decât de obicei, el s-a mărit din cauza situației pandemice. Noi emitem autorizații dacă sunt solicitanți, dacă există proprietari de terenuri și dacă sunt proiecte. Nu prindem oameni și le dăm autorizații.  ‘’ – a declarat Dogotaru.

Amintim că Recent, Ruslan Codreanu a venit cu o reacție, privitor la evoluția elaborării Planului Urbanistic General:

,, Cifra zilei de azi este 15 801 000 MDL și despre cum Iv Ceban, primarul socialist din Chișinău este un mincinos notoriu. Primarul Ion Ceban a promis că în Chișinău nu se va mai construi haotic până nu va fi elaborat Planul Urbanistic General. Dar, ca și cu celelalte, s-a încurcat în promisiuni și minciuni.

Unde sunt companiile care s-au apucat să facă gratuit și se anunță cu  mare sfat că serviciile de proiectare și elaborare a Pug – ului și a planului de amenajare teritorială vor fi gratuite prin sponsorizare?

Hai să vă mai spun ceva, cui îi trebuia un PUG nou dacă autorizațiile de construcție s-au dat la stânga și la dreapta. Nu o spun eu, conform Biroului Național de Statistică în ianuarie – septembrie 2021, se observă creșteri ale numărului autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale în mun. Chișinău. +761 autorizații sau de 2,2 ori mai mult decât în anii precedenți, iar numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri nerezidenţiale în Chișinău este +16 autorizații sau +13,0%. ‘’

 

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.