Foto: Alo Capitala

Ceasul de pe clădirea Primăriei este vechi de peste 50 de ani, iar astăzi s-a oprit! Primăria a reacționat și a spus că va remedia cât de curând această problemă.

Orologiul este de fapt un cadran, înglobat într-o carcasă metalică, unde sunt desenate cifrele și agățate niște ace din aluminiu. În clădirea Primăriei este o cameră specială, de unde ceasul este pus în funcțiune.

Ivan Kozlov era unicul specialist care își făcea meseria cu devotament. În grija sa erau toate ceasurile din oraș, iar pe perioada activității sale, niciodată nu s-a oprit acele ceasornicului, inclusiv ceasul instalat pe vârful Primăriei. Un vechi prieten, care activa la Primărie, l-a chemat pe Ivan Kozlov să repare ceasul, iar ulterior a fost angajat la parcul auto din subordinea primăriei. Ceasurile erau mecanice, iar pentru a nu învârti zilnic manivela, Cozlov a inventat un mecanism electronic. Chiar și acele ceasurilor sunt confecționate de Ivan Cozlov. Făcuse trei rânduri de ace, dar două au dispărut fără urmă.

În ceea ce privește ceasurile publice, cel de la Primărie și cel de la Arcul de Triumf, acestea funcționează pe baza unor mecanisme vechi.

Amintim că pe timpuri orologiul intona la ore fixe imnul Chișinăului.

 

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here