În R. Moldova ar putea fi deschis un mall modern, după modelul „Palas Mall” din Iași, care va găzdui unele dintre cele mai importante branduri mondiale. Inițiatorul acestui proiect grandios, de circa 100 de milioane de euro, este omul de afaceri Igor Roșca, proprietarul Centrului comercial „UNIC”, al Casei de Comerţ „Gemeni”, dar şi al celei mai mari fabrici de mezeluri „Rogob”.

„Lucrăm acum la un proiect cum nu a mai fost în R. Moldova. Este vorba despre un mall modern, care va găzdui cele mai cunoscute branduri mondiale: „Zara”, „Ikea”, „Massimo Duty”, „Bershka”, „H&M”, „Pull and Bear”, „Stradivarius” etc. Multe dintre brandurile pe care intenționăm să le aducem aici lipsesc în Moldova dat fiind condițiile specifice pe care le impun atunci când vin pe o piață. De exemplu, în R. Moldova nu există nici un centru comercial, nici un mall, care să facă față cerințelor „Ikea” la capitolul suprafețe alocate. Așa e și în cazul altor branduri cunoscute la nivel mondial. Noi ne propunem să oferim, în premieră, condițiile solicitate de ele, astfel încât respectivele branduri să poată fi prezente și pe piața R. Moldova”, a declarat Igor Roșca, într-un interviu pentru Curentul.md.

Omul de afaceri a povestit cum a apărut această idee.

În primul rând, ar fi cazul de amintit că eu deja sunt implicat în așa gen de afaceri, administrând două dintre cele mai cunoscute centre comerciale din Moldova. Având calitatea respectivă, nu puteam să nu sesizez breșa enormă ce există pe acest segment de piaţă şi anume lipsa unui mall modern, care să satisfacă cerinţele celor mai importante branduri la nivel mondial. În al doilea rând, avem o situaţie concretă ce s-a creat ca urmare a pandemiei de COVID-19. Cetăţenii noştri nu mai pot călători peste hotare ca şi până la pandemie, prin urmare accesul lor la brandurile de nivel mondial a devenit mult mai limitat. Vă dau doar un exemplu: vânzările „Palas Mall” din Iaşi (România) au scăzut, pe timp de pandemie, cu 20% şi aceste 20% le asigurau cetăţenii noştri, care mergeau la cumpărături la Iaşi. Cugetând asupra acestei situaţii, m-am întrebat: de ce să nu aducem respectivele branduri în Moldova, ca oamenii să aibă în continuare acces la ele? De ce să nu creăm un mall modern aici, care să ofere şi locuri de muncă, şi noi impozite la buget? De ce banii trebuie să plece din Moldova dacă pot lucra în beneficiul ţării, al cetăţenilor? În al treilea rând, e vorba de faptul că eu într-adevăr sunt patriot şi, dacă am posibilitatea să fac ceva pentru ţară, pentru cetăţeni, niciodată nu o voi ezita să o fac”.

Sursa citată a mai adăugat că la mijloc ar fi vorba de o mega investiție totală de circa 100 de milioane de euro.

„Calculele preliminare arată că investiţia totală va fi de circa 100 milioane de euro. E o mega investiţie, dacă o raportăm la altele ce au fost făcute până acum. La etapa actuală examinăm varianta unei investiții mixte, cu atragerea banilor din exterior. Față de proiectul nostru există deja un interes din partea unor parteneri externi. Noi examinăm oportunitățile ce există din acest punct de vedere, pentru că atragerea unei investiții din exterior ar fi bine și pentru climatul investițional, pentru imaginea externă a R. Moldova. Totodată, trebuie de menţionat că există mai mulţi factori, care nu depind numai de noi. Investitorii străini studiază foarte atent nu doar proiectul în care urmează să se implice, ci şi o mulţime de alţi factori, cum ar fi politicile fiscale ale statului, precedentele în care s-au pomenit alţi investitori etc. Cred că lucrurile vor evolua în bine şi această investiţie mixtă va fi una de succes”, a adăugat omul de afaceri.

Întrebat dacă există riscul ca planurile să-i fie date peste cap din cauza instabilității politice din R. Moldova, Igor Roșca a punctat: „Nu. Eu am spus-o şi anterior şi repet şi acum: politicienii trebuie să facă politică, iar oamenii de afaceri – business. Eu sincer cred în atașamentul politicienilor noștri față de interesul ţării şi sunt convins că majoritatea dintre ei, indiferent de situația politică, şi-ar dori ca economia să se dezvolte în continuare, să se implementeze noi proiecte, să se creeze noi locuiri de muncă. Iar noi, oamenii de afaceri, anume asta şi facem”.

Interviul integral îl găsiți AICI

sursa: ziarulnational.md

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here