DIN PRIMA SURSĂ: INTERVIU CU ILIAN CAȘU, CONSILIER MUNICIPAL

0
300

Ați absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Alecu Russo” din Bălți, după care, un an (1993 – 1994) ați activat în calitate de profesor de limba engleză. Ce v-a făcut să vă reprofilați în politologie?

Am făcut limbi străine. În timpul studiilor universitare am predat limba engleză la Școala 16 din Bălți. Se întâmpla la începutul anilor 1990. Tocmai în perioada marelor schimbări. De aici și interesul meu pentru politică și politologie. Vroiam să cunosc cel mai potrivit sistem politic, care aduce bunăstare pentru cetățeni și asigură funcționarea legii în stat.

Majoritatea tinerilor de astăzi visează să plece peste hotare. Dumneavoastră ați avut posibilitatea să studiați și apoi să lucrați în afara perimetrului Republicii Moldova. Relatați-ne despre experiența Dumneavoastră de pe continentul American. Ce sfaturi aveți pentru tinerii care pleacă/ doresc să plece peste hotare?

Este un lucru firesc dorinta tinerilor de a studia peste hotarele Moldovei. Experiența, deprinderile și cunoștințele le vor putea aplica, după reîntoarcere, acasă. Eu mă mândresc cu faptul că am avut posibilitatea să lucrez și să studiez la două universități din SUA. Oricum, îi îndemn pe tineri să revină acasă în Moldova. Doar împreună putem edifica un stat de drept și o democrație funcțională.

Sunteți de patru ani în politică. Patru ani e un interval de timp suficient pentru a elucida lucrurile care ne interesează. V-au fost înșelate așteptările sau din contra – politica, care se ocupă de problemele cetățenilor, reprezintă un mediu confortabil?

Am intrat in politică după mai bine de douăzeci de ani de experiență în calitate de profesor de politologie și comentator politic. Am intrat în politică pentru a reprezenta și apăra interesul public cetățenesc. Cu regret, în politica moldovenească predomină interesul de grup și partiinic. Unii aleși ai poporului nici nu sunt capabili să conștientizeze interesul public. Politica nu înseamnă confort financiar, ci dorința de a schimba starea lucrurilor în bine pentru cetateanul de rând.

Slariul mediu al unui profesor începător, după ultimele majorări este de 5050 lei. Despre profesori se spune că având un asemenea salariu, se jertfesc la propriu. Salariul Dumnevoastră lunar este de 1500 lei. Se merită jertfa? Și este jertfă sau alt cuvânt ar fi mai potrivit?

Venitul meu este unul modest, însă cel al familiei mele ne permite să ne descurcăm.

Ați profesat în mai multe domenii. Acum sunteți consilier municipal. Pe ce linie a evoluat, în ultimii patru ani, filiera în care activați?

Deși am pregătirea necesară în domeniul admnistrației publice, totuși experiența de consilier municipal bate cursurile teoretice în domeniu. Acum cunosc în profunzime specificul gospodăriei orășenești. De exemplu, de ce este important de plantat, în mediul urban, arbori cu rădăcina pivotantă, adică cea care crește drept în jos, pentru a nu afecta starea trotuarelor. Un alt exemplu, în calitate de membru al consiliului de administrație al IM “Mina Chișinău” cunosc situația și soluția evitării unei catastrofe în sectorul Râșcani al orașului. 

Calomniile și presiunile de care ați avut parte în ultimii patru ani, v-au deranjat în vreun mod activitatea de la primărie?

Corect și responsabil mi-am îndeplinit obligațiunile mele de consilier municipal. Aceasta implică multă dedicație, profesionalism și efort. Am muncit și în weekend. Totodată, activitatea în Consiliul Municipal Chișinău nu poate fi total separată de politic, cu toate consecințele, care se impun. Ca pe orice om sănătos, evident că mă afectează. Totuși, mereu am făcut abstracție de prostie și m-am concentrat pe munca pentru chișinăuieni.

Pe 15 mai ați publicat materiale cu situația dezastruoasă din liceul „Doina și Ion Aldea-Teodorovici” din capitală. Ați vizitat liceul la solicitarea unui grup de părinți. S-au schimbat cumva lucrurile în liceul respectiv? Cu ce alte probleme se adresează cetățenii municipiului Chișinău la Dumneavoastră?

Mi-au dat lacrimile când am văzut condițiile de “grajd” în cantina și blocul alimentar al liceului “Ion și Doina Aldea-Teodorocivi”. În urma demersurilor mele, în calitate de consilier municipal, dar și a mediatizării ample a problemei, autoritățile municipale au găsit 500,000.00 lei, din bugetul municipal 2019, pentru reparația blocului alimentar. Banii nu sunt suficienți, pentru că circa 2 milioane lei sunt necesari pentru a finisa reparația. Oricum, dacă presăm în continuare Primăria Chișinău, sunt convins că găsim bani pentru liceul respectiv.

Primarul și consilierii municipali, potrivit regulamentului, au drept de inițiere a proiectelor de decizii. Ce proiecte bune sunt planificate pentru capitală în timpul apropiat?

Un proiect promovat în actuala componență a CMC-ului de către Fracțiunea Partidului Nostru (PN) sunt licitațiile publice cu strigare a terenurilor municipale. În consecință, se trece de la furtul terenurilor prin intermediul instanțelor de judecată la vinderea lor transparentă și la preț de piață. Astfel, se va genera o sursă solidă de bani pentru dezvoltarea orașului. Mă bucur că respectivul mecanizm este acum în faza de implimentare la Primăria Chișinău. Pregătim și alte proiecte. De exemplu, cel al unei bănci municipale de dezvoltare, al unei entități, care să se ocupe de atragerea investițiilor, al unui proiect, care interzice amplasarea unităților de comerț în parcurile orășenești etc.

Ce impact vor avea aceste proiecte, din punctul Dumneavoastră de vedere?

Toate aceste proiecte vor impulsiona activitatea Primăriei Chișinău, o vor responsabiliza și o vor apropia realmente de chișinăuieni.

La anumite etape de timp sunt probleme cu care ne confruntăm. În această privință: care ar fi întrebarea cea mai stringentă, care ar trebui să vi se adreseze de către un jurnalist, care ar fi răspunsul la ea și a fost în vreun mod întrebarea respectivă atinsă în interviul nostru?

Problema mirosului toxic în ultimele două luni la Chișinău. Care exact sunt responsabilitățile Primăriei Chișinău, ale Consiliului Municipal Chișinău și ale Întreprinderii Municipale “Apă-Canal Chișinău”, în depistarea și rezolvarea problemei în cauză? Mirosul toxic este un act terorist împotriva chișinăuienilor, și, respectiv instituțiile de drept ale statului trebuie plenar să se implice.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here