foto: arhiva personală

Vă propunem un interviu realizat cu Anatolie Umaneț – cadru didactic, doctor în fizică și matematică, conferențiar universitar și Consilier Municipal. Am discutat despre fizică și metematică, dar nu au lipsit din discuție nici problemele orașului. Astfel am aflat din dialog despre propunerea dumnealui privind soluționarea problemei amplasării gheretelor, despre trecerea terenurilor municipalității în proprietate privată și despre bugetul municipal, a cărui elaborare și aprobare ține de timpul apropiat. Dacă v-am făcut curioși, vă invităm să aflați mai multe despre subiectele abordate, dedicând 10 minute lecturii interviului.

 

ALO CAPITALA: Cum vi se pare echipa CMC și cu ce gânduri de schimbare ați venit în Consiliul Municipal?

ANATOLIE UMANEȚ: „Nu putem vorbi de o echipă. Sunt fracțiuni de “echipă” – și la propriu, și la figurat. În plus, sunt extrem de politizate și puțin concentrate pe problemele municipiului și ale oamenilor.

De formare sunt inginer. Iubesc fizica și matematica, fiind scurt, clar, precis și univoc. Sper să reușesc să rezolv unele probleme ce țin de infrastructură și unele probleme sociale. Nu pot să mă acomodez la conflictele personale  între unii consilieri și între unele fracțiuni. Sper să pot trece peste aceasta.”

ALO CAPITALA: Sunteți cadru didactic, conferențiar universitar și doctor în fizică și matematică. Care sunt indicii unui profesor bun?

ANATOLIE UMANEȚ: „Indicele de bază al unui profesor bun este numărul de elevi (studenți), care te-au depășit în carieră. Plus: dacă foștii discipoli nu trec strada pentru a evita întâlnirea cu fostul profesor.”

ALO CAPITALA: Primăria, cu toate că ține mai mult de gospădărie, totuși are grijă și de cultura municipiului. Vă propuneți să înaintați la vot unele proiecte, care să susțină în vreun fel învățământul și știința din capitală?

ANATOLIE UMANEȚ: „De știință în capitală nu poate fi vorba, în sensul cum înțeleg eu procesul științific. Învățământul nu trebuie susținut. Învățământul  trebuie să fie prioritatea numărul unu a tuturor subdiviziunilor primăriei, a tuturor funcționarilor de la toate nivelele, a societății.”

ALO CAPITALA: În catalogul SIBIMOL am găsit trei lucrări de-ale Dumneavoastră. Două sunt legate de fizică, dar a treia este intitulată „Comerțul Republicii Moldova cu statele Uniunii Europene”. Aveți unele idei prin care Chișinăul și-ar putea îmbunătăți situația economică, ar putea stabili noi parteneriate cu țările vecine?

ANATOLIE UMANEȚ: „Cu cartea despre comerțul cu Uniunea Europeană nu am nimic comun. Nu eu am scris-o. Este o lucrare din anii studenției a feciorului – un articol într-o culegere de la o conferință științifică.

Situația economică și bunăstarea societății depinde, în primul rând, de noi înșine. Uniunea Europeană are și ea suficiente probleme. Trebuie să folosim efectiv ceea ce avem și ceea ce ne dă UE ca granturi. Pot să aduc exemple când vrei să plângi de eficacitatea utilizării resurselor.”

ALO CAPITALA: Teza de doctor înseamnă o descoperire, o contribuție personală substanțială. Ce ați reușit să demonstrați în teza Dumneavoastră de doctor?

ANATOLIE UMANEȚ:  „Una din calitățile unui profesor este se explice niște lucruri extrem de complicate pe înțelesul tuturor. Voi încerca, deși nu cred că voi reuși. Teza se referă la rezultatele experimentale efectuate timp de 6 ani la temperatura de 2 K (minus 271 oC) a  corpului solid (a unui material din clasa semiconductorilor). A fost studiată interacțiunea dintre raza de lumină cu diferite lungimi de undă (culori) și a unor cuaziparticole din interiorul materialului și argumentarea rezultatelor pe baza anumitor modele teoretice.”

ALO CAPITALA: Pe Facebook, dar și la ultima ședință a CMC s-a discutat despre situația gheretelor amplasate pe teritoriul municipiului Chișinău. Cum vedeți Dumneavoastră această problemă?

ANATOLIE UMANEȚ: „Problema e simplă. Numai licitații pentru amplasare. Amplasezi gereta după ce câștigi licitația prin care obții autorizația. La această problemă simplă se adaugă problema complicată: interese economice, de corupție, politice. De mai multe ori răspunsul a fost: „Nu avem sesizări de încălcare”, dar autosesizarea funcționarului din Primărie și a poliției lipsește. Primăria nu are pe site lista amplasărilor autorizate – de ce!?”

ALO CAPITALA: Tot la ultima ședință a CMC au fost abordate două subiecte referitoare la loturile de pământ: Cu privire la transmiterea terenului în proprietate privată și Cu privire la privatizarea terenurilor. Terenurile municipiului de aceea și sunt ale municipiului, fiindcă nu pot trece în proprietate privată și nici nu pot fi privatizate, ele pot fi doar închiriate. La ședință s-au discutat ilegalitățile produse în cadrul acestor procese de vindere a loturilor de pământ și modalitatea de a le reîntoarce municipiului sau altceva?

ANATOLIE UMANEȚ: „Orice bun poate fi în proprietate. Proprietate a statului sau privat. Pământul (terenul) este un bun din punct de vedere economic. Numai în statele socialiste pământul era numai în proprietatea statului. Temelia economiei este proprietatea privată. Nu este normal, din punct de vedere a proprietății, ca locuința mea să fie pe terenul ce aparține altei persoane sau statului. Ce ține de problemele terenurilor discutate la CMC sunt trei situații:

  1. a) privatizarea sau procurarea loturilor de sub și din jurul caselor private.
  2. b) privatizarea sau procurarea loturilor de sub și din jurul întreprinderilor (agenților economici)
  3. c) privatizare sau procurarea loturilor din curți comune a câtorva case particulare.

Legislația reglementează unele momente din procesul de înstrăinare a terenurilor, dar sunt momente nespecificate în detalii. Apar posibilități de corupție: hotarele lotului, prețul – de piață, normativ sau preferențial. În foarte multe situații sunt suspiciuni rezonabile.

În ceea ce ține de terenurile municipiului ele tot pot fi înstrăinate în condițiile legii la licitații, prin reglementarea unor condiții de utilizare a loturilor. Conform legii, autorizația de construcție acum poate fi primită numai de proprietarul terenului. Prin urmare, firma care vrea să construiască o casă cu multe etaje (apartamente sau oficiu) trebuie să procure lotul de pământ, pe care este permisă amplasarea unui anumit tip de clădire. Până în septembrie 2021 unele firme luau în arendă terenuri și obțineau în baza contractului de arendă dreptul de a construi case cu 10-12 etaje și, practic, terenul era obținut gratis. Modificarea Legii a fost făcută la inițiativa lui Roman Cojuhari – președintele fracțiunii PAS.”

ALO CAPITALA: Instalarea plăcii comemorative „Pavel Vlad”, oferirea ajutorului material pentru familiiile, care au suferit în urma incendiului din 23.10.2021. Ce alte noutăți are CMC pentru locuitorii Chișinăului?

ANATOLIE UMANEȚ: „CMC este forul decizional (legislativ) al municipiului Chișinău. Sarcina lui nu este să producă noutăți. În timpul apropiat începe procesul de elaborare și aprobare a bugetului pentru anul 2022. La aprobarea lui se va ține cont de prioritățile APL.”

ALO CAPITALA: Care sfaturi părintești vă servesc drept mottouri în activitate și în viață?

ANATOLIE UMANEȚ: „În orice situații trebuie să rămâi tu, cel ce ești și depune efort să nu faci rău altuia.”

 

 

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.