DIN PRIMA SURSĂ: INTERVIU CU ION GLODEA, ARTIST EMERIT, MEMBRU AL UNIUNII MUZICIENILOR DIN MOLDOVA, CONDUCĂTOR MUZICAL AL ANSAMBULUI „PLĂIEȘII”, FONDATOR AL ANSAMBLURILOR „DOINA”, „CODRENII” ȘI AL ORCHESTREI DE MUZICĂ POPULARĂ „BUSUIOC”

0
557
  1. Care sunt trei calități, care vă caracterizează?

Omenia, talentul și buna organizare (în calitate de conducător de ansamblu).

  1. Sunteţi fondatorul Ansamblului Etnofolcloric „Doina”, fondator al Orchestrei de muzică populară „Busuioc”, al Ansamblului Etnofolcloric „Codrenii” și faceți parte din Ansamblul Etnofolcloric „Plăieșii”. Ce înseamnă pentru Dumneavoastră muzica populară?

Pentru mine, muzica populară este la fel de sfântă precum o rugăciune. Cu ea mă trezesc, mă culc, mă hrănesc, cu ea trăiesc toată viața. De când mă țin minte, cânt. Viața mi-am dedicat-o folclorului, muzicii populare, pentru că asta am învățat în familie, asta mi s-a transmis prin sânge de la părinții mei, mama mea fiind vioristă, și cred că asta voi face toată viața.

  1. Cum a apărut ideea înființării ansamblurilor sus-numite?

M-a inspirat experiența acumulată la „Plăieșii” și dorința de a exista în țară la noi o continuitate în transmiterea tradițiilor de la o generație la alta.

  1. Sunteţi de acord cu afirmaţia că muzica este o pâine amară?

Metaforic vorbind, da. Cultura este cea care ne reprezintă, ne ține, ne definește ca neam, ca popor și ca țară. Din punct de vedere financiar, muzicienii nu pot câștiga foarte mult, aspect care de altfel contează pentru instituțiile culturale. O facem mai mult datorită entuziasmului oamenilor, care vor să ajute la păstrarea și valorificarea tradițiilor, lucruri care ne-au permis să formăm aceste colective. Vorbind metaforic, sunt de acord, dar la propriu – nu pot spune că am această părere, deoarece dacă statul ar investi puțin mai mult în cultura noastră, cred că am fi cu mulți pași înainte în multe domenii, inclusiv cultura.

  1. Ce lucruri frumoase ați reușit să faceți în colaborare cu Direcția Cultură a Primăriei Chișinău?

Am reușit să facem mai multe proiecte în comun. Ni s-a dat spațiu și am creat un studio pentru repetiții. Direcția Cultură ne-a ajutat să ne croim costume, dar la acest subiect se poate referi mai mult domnul Gribincea, la Ansambul „Plăieșii” eu sunt conducător muzical. Pe lângă spațiu și costume, participăm la mai multe activități culturale, care se desfășoară pe parcursul anului: Hramul Orașului, Anul Nou, Ziua Vinului și multe alte activități culturale, care țin nemijlocit de Primăria Municipiului Chișinău.

  1. Urmează să desfăşuraţi şi alte activităţi în comun cu Primăria Chişinău?

Avem mai multe proiecte, pe care ni le-am propus pentru viitor. Urmează să transmitem materialul șefei noastre de la Direcția Cultură, care va merge cu el în Consiliul Municipal și îl va supune votului. Dacă proiectul trece, vor urma activități destul de interesante și utile precum organizări de spectacole și lansări de CD-uri.

  1. Care este lucrul cel mai important într-un artist?

Eu cred că un artist, în primul rând, trebuie să se găsească pe sine ca, mai apoi, să poată da un exemplu bun celor cu care colaborează. În cazul meu, este Ansamblul „Doina”, „Codrenii” și Orchestra „Busuioc”. Alte lucruri importante într-un artist sunt talentul și felul de a se prezenta, felul de a se comporta în societate, felul de a percepe lucruile și felul de a le preda. Artiștii trebuie să fie un exemplu. Da, sunt și ei oameni de rând, dar totuși lumea caută exemple. Se uită după conducere, după politicieni, dar și după artiști și ei trebuie să fie niște exemple, niște modele pentru oameni.

  1. Care sfaturi oferite de părinți vă servesc drept motto în activitate și în viață?

Mama întodeauna mi-a spus: „Să mergi în lume și să cânți lumii muzică serioasă”. Asta înseamnă să nu mergem și să cântăm doar de dragul cântatului, dar să cântăm cu toată dăruirea de sine, depunând maxim suflet și maxim efort. Un alt sfat a fost să nu-i dau cu fața în glod pe oamenii care și-au pus speranța în mine că îi voi reprezenta cândva. Aici pot să-l menționez pe profesorul meu, pe domnul Gribincea, este unul dintre dascălii, pe care-i respect și îi apreciez foarte mult.

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here