Experiența letonă privind managementul deșeurilor în Chișinău

0
365

Modelul de management al deșeurilor din orașul Riga ar putea servi drept exemplu pentru dezvoltarea domeniului de profil din municipiul Chișinău.

În acest scop, conducătorii Î.M. Regia “Autosalubritate”, s-au aflat într-o vizită de lucru și schimb de experiență în capitala letonă, în perioada 20 – 24 ianuarie 2019.

Deplasarea la Riga a fost organizată în baza acordului de colaborare dintre cele 2 orașe, care presupune instruirea specialiștilor din Chișinău, după modelul leton de management al deșeurilor.

În cadrul vizitei de lucru, reprezentanții întreprinderii municipale Regia “Autosalubritate”, s-au interesat despre procesul de salubrizare al orașului, sortarea deșeurilor și depozitarea acestora la poligon. De asemenea, au fost studiate și procesele ce vizează serviciul de ecarisaj, precum și întreținerea WC-lor publice din orașul Riga.

Specialiștii de la Chișinău au vizitat cel mai mare poligon de gestionare a deșeurilor din Europa,  întreprinderea “Getlini Eko”, care deține un complex energetic multifuncțional și o seră legumicolă ecologică. Operatorul de salubrizare leton dispune și de o secție de monitorizare și evidență a deșeurilor recepționate, laborator pentru analizarea componentelor chimice a levigatului, inclusiv radioactivitatea deșeurilor depozitate.

Pe agenda de lucru a șefilor de la Regia “Autosalubritate”, s-a înscris și vizitarea Uzinei de sortare a deșeurilor din Riga, entitate economică, care activează în bază de parteneriat public – privat. Procesul operațional al întreprinderii constă în sortarea metalelor, a hârtiei, sticlei și buteliilor din plastic.

Reprezentanții întreprinderii municipale „Getlini Eko” vor veni la Chișinău în luna februarie a.c., pentru a oferi suport în reformarea serviciului de colectare a deșeurilor din capitală.

chisinau.md

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here