La Chișinău a fost inaugurat Festivalul Internațional de Poezie ”Grigore Vieru”

0
109

Cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie ”Grigore Vieru” a fost inaugurată astăzi la Chișinău cu depunere de flori şi un recital poetic la bustul regretatului poet de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”. În zilele de 22-23 septembrie, festivalul s-a desfășurat la Iași.

Solicitat de agenție, Călin Vieru, fiul regretatului poet, a menționat că actuala ediție a venit cu o culegere de versuri de Grigore Vieru tradusă în limba maghiară la Budapesta. ”La Iași a avut loc un concert extraordinar al compozitorului Eugen Doga. Primăria Municipiului Chișinău a identificat un sediu pentru Casa Muzeu ”Grigore Vieru” din capitală, care se află pe strada A. Mateevici, colț cu Mihai Eminescu. Acum s-a făcut expertiza casei și schița de proiect. A relansat o piesă Pasha Parfeni și Cleopatra Stratan. Raisa Vieru a editat o carte de poezie lirică, apărută la București cu ajutorul Iulianei Gorea-Costin”, a precizat Călin Vieru.

În context, academicianul Mihai Cimpoi a afirmat că „posteritatea lui Grigore Vieru e fastă și este în crescendo, este studiat și editat, au loc festivaluri, expoziții,  diferite acțiuni culturale”. ”Recent, la Iași mi-a apărut ediția a doua a cărții ”Grigore Vieru, poetul arhetipurilor”. Profesorul Vasile Fluturel a editat o carte intitulată ”Pagini despre, de și pentru Grigore Vieru”, a subliniat Mihai Cimpoi.

La rândul său, directorul Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu” la Chișinău, academicianul Valeriu Matei, a spus că ediția curentă a festivalului este una semnificativă. ”Noi, organizatorii, ne-am propus să menținem festivalul la o cotă înaltă artistică, estetică și valorică”, a constatat directorul ICR Chișinău. Potrivit poetului Ion Hadârcă, Grigore Vieru face parte din tezaurul nostru cultural și așa va rămâne pentru totdeauna.

În continuare, în preajma bustului poetului a avut loc un recital susținut de elevii Gimnaziului ”Grigore Vieru” din Chișinău. Programul a continuat cu un medalion literar-artistic „Întoarcerea la izvoare” și o expoziție de carte cu genericul „Grigore Vieru în constelația lirei”. În Sala Mică a Institutului de Filologie Română „B.P. Hasdeu” s-a desfăşurat simpozionul științific „Posteritatea critică a lui Grigore Vieru”.

Prima zi se va încheia cu Gala Premiilor Festivalului şi un spectacol omagial, susţinut de poetul Ion Hadârcă, Mihai Ciobanu, Artist al Poporului, cantautorul Viorel Burlacu, actori de la Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”. Marele Premiu pentru poezie va fi acordat poetului Ion Hadârcă, premiul pentru traducere – scriitorului Pompiliu Crăciunescu din Timișoara și premiul pentru interpretare – cantautorului Viorel Burlacu.

Pe 25 septembrie, la ora 10.00, la Biblioteca Publică Raională „ÎPS Antonie Plămădeală” din Hâncești va avea loc colocviul literar-artistic „Grigore Vieru, acum și în veac”, organizat cu sprijinul Direcției Cultură și Turism al Consiliului Raional Hâncești.

moldpres.md 

Advertisement

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here